SPAŠAVANJE POSRNULOG KONCERNA

(VIDEO) Alvarez: Ne mogu jamčiti uspjeh, Agrokor je u teškoj situaciji

  • +10

Antonio Alvarez III. predstavio se hrvatskoj javnosti

Izvor: Pixsell / Autor: Marko Lukunić

Bionic
Reading

Antonio Alvarez III., krizni menadžer Agrokora odabran od ruskog Sberbanka, prvi put se u utorak obratio javnosti. 'Ovo je jedna od najizazovnijih situacija s kojima sam se suočio', istaknuo je. Konferencija za medije održana je u sjedištu Agrokora u Zagrebu

'Agrokor me postavio kao šefa za restrukturiranje grupe kako bih doveo do stabilnosti i kako bih objedinio sve dionike, zaposlenike, kreditore, banke i sve koji su uključeni u ovu priču i kojima treba pomoć. Vrijeme je od ključne važnosti. Situacija je teška i ozbiljna, nema jamstva da ćemo uspjeti. Ovo je jedna od najizazovnijih situacija s kojima sam se suočio', rekao je Alvarez.

U njegovu timu koji će voditi restrukturiranje su: Michael Corner Jones, Maxim Frangulov, Paul Gilbert, Boguslaw Bartczak, Renald Bejaoui, Thomas Kolaja, Marija Simovic, David Johnston i Barry Hopkins. Svi su iz ureda tvrtke Alvarez&Marshal.

Marija Simovic je porijeklom iz Hrvatske i ona jedina govori hrvatski jezik.

'Ja sam jedan od vodećih stručnjaka'

'Imenovala me je tvrtka, ali ja sam neovisni stručnjak. Nisam ovisan ni o jednom dioniku. Moja ključna uloga je pomaganje ključnim skupinama da se slože, da se zaštite radna mjesta, da se očuvaju odnosi s dobavljačima. Nisam siguran da ćemo uspjeti, ali pokušat ćemo', istaknuo je Alvarez.

Obraćanje javnosti Antonija Alvareza III. i njegova tima Autor: Tportal

Dodao je da na njegova dva zadnja projekta nije bilo otpuštanja radnika.

'Ovo je operativna tvrtka, došlo je do gubitka povjerenja vjerovnika i do kraja proljeća moramo popraviti situaciju. Moj prvi korak je stvoriti stabilnost, to je prvi korak prema restrukturiranju. Dakle, moram razgovarati s vjerovnicima i vratiti njihovo povjerenje. Ja sam jedan od vodećih profesionalaca u svojoj profesiji i mogu obećati potpunu predanost ovom poslu. Ako izgubim povjerenje vjerovnika, onda više neću biti ovdje', naglasio je Alvarez.

Alvarez ima veliko iskustvo

Da će Alvarez postati svojevrsni krizni menadžer Agrokora sa službenom funkcijom glavnog direktora za restrukturiranje, javnost je doznala u nedjelju navečer.

'Usuglašeno je da će se upravljački tim kompanije osnažiti uvođenjem funkcije Chief Restructuring Officera, ključne osobe za provedbu programa stabilizacije, a tijekom procesa restrukturiranja funkcije top menadžmenta bit će popunjene neovisnim stručnjacima', stajalo je u priopćenju banaka članica koordinacijskog odbora financijskih vjerovnika Agrokora.

Nakon što Alvarez preuzme financijske uzde u Agrokoru, očekuje se dolazak još sličnih stručnjaka za posrnule koncerne.

Alaverz je sin Antonija Alvareza Drugog, koji je 1983. u New Yorku osnovao konzultantsku tvrtku Alvarez & Marsal, kojoj je ruski Sberbank povjerio posao restrukturiranja posrnula Todorićeva poslovnog carstva.

Kako je tportal pisao, Antonio Alvarez Treći prošao je brojna restrukturiranja, ima 25 godina iskustva u tom poslu, a sama tvrtka postoji 34 godine.

Razni portali za ocjenjivanje i verificiranje konzultanta Alvarez & Marsal (A & M) hvale kao inovativne, okretne i brze, tvrtku koja se može uhvatiti svega, od saniranja najvećih korporacija do razvijanja startupova.

Njihov je temeljni biznis povećanje efikasnosti posrnulih poduzeća, bilo kroz restrukturiranje, smišljanje novih poslovnih modela ili povezivanje s privatnim financijerima.