DOBRO JUTRO

Alkohol je pogubniji od heroina ili cracka!

01.11.2010 u 11:07

Bionic
Reading

Najnovija studija britanskih znanstvenika pokazala je da je alkohol je opasniji od ilegalnih droga poput heroina ili cracka ako se uzme u obzir njegov poguban utjecaj na pojedinca, ali i društvo u cjelini

Ova saznanja donosi nam britanski centar za proučavanje kriminala i pravde čiji su rezultati objavljeni u zadnjem broju britanskoga časopisa The Lanceta.

Britanski stručnjaci procjenjivali su utjecaj alkohola, kokaina, heroina, ecstasyja i marihuane na temelju njihove destruktivnosti po organizam konzumenta, ali i društvo u cjelini, uzimajući istodobno u obzir i druge faktore štetnosti, poput troška što ga alkoholičari predstavljaju za zdravstveni ili zatvorski sustav.

Heroin, crack i metamfetamin najsmrtonosnije su droge za pojedinca, ali ako se uzme u obzir njihov učinak na društvo, alkohol je puno pogubniji, a potom slijede heroin i crack. Na ljestvici opasnih droga od 0 do 100, alkohol je ocijenjen sa 72 boda, heroin s 55, a crack s 54. Marihuana je puno niže na ljestvici.

Stručnjaci kažu da se alkohol našao na prvom mjestu jer je u širokoj upotrebi i ima razorne posljedice ne samo na alkoholičare, nego i za mnoge oko njih. Kada se pretjeruje u konzumaciji, alkohol šteti gotovo svim organima u tijelu. Također, puno je viša stopa kriminala povezana s alkoholom, nego s bilo kojom drugom drogom.

Oni, međutim, smatraju da bi bilo nepraktično i nekorektno zabraniti alkohol. 'Ne možemo se vratiti u vrijeme prohibicije', rekao je jedan od autora studije Leslie King, naglasivši da se društvo treba baviti kroničnim alkoholičarima, a ne velikom većinom koja popije čašicu ili dvije.

Stručnjaci su također pozvali vlade da preispitaju svoju klasifikaciju droga. 'Droge koje su legalne uzrokuju jednaku štetu, ako ne i veću, od onih koje su ilegalne, poput marihuane', rekao je David Nutt, također jedan od autora.