DRAMA U SINJU

Alkara zbacio konj, zaletio se u publiku i ozlijedio dvije osobe

06.08.2012 u 08:13

Bionic
Reading

Nakon završetka Alke sinoć se tijekom mimohoda alkarske povorke Sinjem dogodio manji incident u kojemu su ozlijeđene dvije osobe koje su stajale sa strane i promatrale mimohod

Konj alkara Tina Radanovića u jednom se trenu poskliznuo i prilikom dizanja ozlijedio dvojicu promatrača, među kojima je bio i bivši arambaša Branko Ezget koji je zbog zadobivenih ozljeda prebačen u splitsku bolnicu.

U bolnici ističu da mu stanje nije kritično, ali je zbog starije životne dobi zadržan na pretragama.

Druga osoba zadobila je samo lakše ozljede, doznaje se u press službi.

Alen Filipović Grčić slavodobitnik je ovogodišnje 297. Sinjske alke, koju je osvojio s ukupno 10 punata nakon pripetavanja s Dušanom Ivandićem.

Tridesetšestogodišnjem Alenu Filipoviću Grčiću, koji potječe iz stare sinjske alkarske obitelji, ovo je prva pobjeda na Alci. Uz današnju alku ima još jedan alkarski trofej - čoju koju je osvojio 2009.

Alkarskom slavodobitniku čestitao je predsjednik Republike Ivo Josipović istaknuvši da su pobjedničke vrline, kakve je on pokazao, potrebne cijeloj zemlji u borbi s gospodarskom krizom.

Paul Vandoren stalni predstavnik EU u Hrvatskoj, prespavao je čitavu drugu trku iza leđa nasmiješene Jadranke Kosor

Za slavodobitnika današnje 297. Alke natjecalo se 16 kopljanika. Uz trkalište, kojim su alkari na konju u punom galopu oko tri metra dugim kopljem gađali željeznu alku obješenu na konopu, uz hrvatskog predsjednika sjedili su i predsjednik Vlade Zoran Milanović, potpredsjednici Hrvatskog sabora Josip Leko, Nenad Stazić i Tomislav Čuljak, prvi potpredsjednik Vlade RH Radimir Čačić, ministri, predstavnici Crkve, vojske, lokalnih vlasti te drugi brojni gosti, među kojima je i Vjekoslav Bevanda, predsjedatelj Vijeća ministara BiH.

Alku je pratio kontroverzni karizmatik Sudac

Zanimljivo je da je Alku pratio i turski veleposlanik u Hrvatskoj Burak Özügergin. Prošlost je prošlost. U današnje vrijeme smo vrlo bliski. Danas nisam tu zbog rata i vojske, već zbog kulture. Zadovoljan sam što sam tu, kazao je turski veleposlanik nakon upita novinara kako se osjeća u Sinju s obzirom na daleku 1715. kad je bitka za grad Sinj završila porazom turske vojske.

Alka se trči u spomen na pobjedu naroda Cetinske krajine nad turskom vojskom 1715. Smatra se da se počela izvoditi u drugom desetljeću 18. stoljeća. Datum održavanja se mijenjao, a sada se trči prve nedjelje u kolovozu.

Pobjednik je osim novčane nagrade dobio i 211 centimetara zelenog sukna. Pobjeda je nekad uključivala i zemlju u Sinjskom polju na predjelu Barovine, po čemu je prvi dan alkarskih natjecanja i dobio ime.