NUŽNOST ILI BESMISLICA

Alergija nosi 3 dodatna boda pri upisu u srednju školu

04.07.2012 u 08:04

Bionic
Reading

Svaki četvrti učenik koji završi osnovnu školu, pri upisu u srednju školu može računati s čak tri dodatna boda zahvaljujući činjenici da pati od peludne ili neke druge alergije. Učenik koji u doba cvatnje trava i korova kiše, ima hunjavicu i upalu očiju tako će imati pravo prvenstva kod upisa u gimnaziju u odnosu na učenika s potpuno istim ili čak nešto boljim prosjekom ocjena koji ne pati ni od kakve alergije, otkriva Novi list

Upisno pravilo koje djeci s iznimno čestom i blagom kroničnom bolešću osigurava dodatne bodove za upis i sam je premijer Zoran Milanović ocijenio besmislenim, no u Ministarstvu Željka Jovanovića nisu sigurni bi li ga trebalo mijenjati.

Prema pravilima upisa u srednju školu, kandidati sa zdravstvenim teškoćama i teškoćama u učenju imaju pravo na tri dodatna boda pri upisu u srednju školu, što ih stavlja uz bok onima koji su postigli vrhunske sportske rezultate u okviru školskih sportskih društava na domaćim i međunarodnim natjecanjima ili drugim natjecanjima.

Kod upisa u elitne gimnazije, gdje je ponekad nemoguće upasti i s maksimalnih 60 bodova koliko ih se može prikupiti na račun ocjena i drugih elemenata koji se pri upisu boduju, svaki bod više može biti presudan za upis. Je li posebno bodovanje alergije opravdano, s obzirom na to da jednak broj dodatnih bodova dobivaju i djeca s ozbiljnim teškoćama u učenju te zloupotrebljava li se alergija, od nadležnih institucija nismo dobili odgovor. Ravnateljica zagrebačke VII. gimnazije Ljilja Vokić za Novi list kaže kako o tome hoće li se nekom učeniku peludna alergija uvažiti kao osnova za dodatna tri upisna boda odlučuje školsko upisno povjerenstvo te da su u pravilu takvi zahtjevi osnovani.

'Nitko ne može dobiti tri boda na račun jedne liječničke potvrde s pečatom. To mora argumentirati poviješću bolesti koja ima svoj dulji kontinuitet i koja učenika ometa u realizaciji svojih sposobnosti', objasnila je Vokić.
Ni ravnatelj Dječje bolnice Srebrnjak, Boro Nogalo, ne smatra nimalo besmislenim što se djeci s alergijama daje prvenstvo pri upisu u srednje škole.

'Radi se o profesionalnoj selekciji u izboru zanimanja. Djeca s alergijama kroničari su koje zdravstveni problem uvijek prati, za razliku od upale pluća koja dođe i prođe, i njihovo je ljudsko i pravo djeteta na izbor zanimanja. Budući da su limitirani u izboru zanimanja, jer oni koji pate od peludne alergije ne mogu birati zanimanja na otvorenom, a oni alergični na prašinu ne mogu biti tokari, zidari ili krojači, logično je da im se omogući upis u školu općeg smjera, gdje će imati puno manje problema', zaključuje Nogalo, koji je ipak uvjeren kako je postotak onih koji iskoriste to pravo vrlo mali, svega nekoliko postotaka.