TRAGIČAN KRAJ POTRAGE

Alen Poropat Šole pronađen mrtav

23.07.2011 u 14:35

Bionic
Reading

Tijelo Alena Poropata Šoleta (37) pronađeno je nešto prije 14 sati u provaliji nedaleko od Buzeta tijekom dosad najveće akcije potrage u kojoj je sudjelovalo više od 50 ljudi

'Ja sam ga pronašao', rekao nam je pod šokom u telefonskom razgovoru Alenov prijatelj Emil Černeka, koji je posljednji Alena vidio živog, u nedjelju, 29. svibnja. Alen i Emil, prijatelji su od malih nogu. Ispijajući kavu te nedjelje na Kantridi oko podneva, nisu ni slutili da će im biti i zadnja zajednička. Alen je sjeo na svoj moped, odvezao se i nikada se nije vratio.

'Tražili smo ga od devet ujutro i ništa nismo pronašli. Nakon marende, krenuli smo dalje. Odlučio sam se spustiti u jednu provaliju poslije odmorišta u mjestu Selca, nekih tri kilometra istočno od Buzeta i već nakon par metara vidio sam u dubini od 20-tak metara motor. Nisam mogao više, izletio sam van’, ispričao nam je Emil.

Sada je ondje u tijeku policijski očevid, mjesto tragedije je ograđeno, a sudionici potrage smješteni su u Vatrogasnom domu Buzet. Obaviještene su sve nadležne službe, kao i Alenov stric. Prijatelji još nisu uspjeli stupiti u kontakt s Alenovim ocem jer je on u posjetu svojoj supruzi i Alenovoj majci u bolnici. Tužna vijest stoji i na grupi na Facebooku Nestao Alen Poropat – Šole, u koju se uključilo gotovo 11.000 ljudi.

Emil se nije zaboravio zahvaliti svima koji su njemu i brojnim Alenovim prijateljima i susjedima na Srdočima pružali pomoć i podršku svih ovih 55 teških dana. Posebnu zahvalu uputio je Siniši Žuliću, zamjeniku gradonačelnika Buzeta i načelniku Stožera zaštite i spašavanja Buzeta, koji je organizirao današnju potragu te svim sudionicima potrage; članovima DVD-a Buzet, vatrogascima iz Kopra, planinarima, lovcima, speleolozima, biciklistima, motoristima…

Očekivanja Siniše Žulića, koji nam je jučer rekao da će današnja akcija dobrim pregledom terena otkloniti sumnje Alenovih prijatelja o tome nalazi li se Alen ovdje ili ne, ostvarila su se. 'Akcija je bila uspješna, ali s tragičnim završetkom', javio nam je Žulić oko dva sata, i sam vrlo uznemiren.

Alenovim prijateljima, inače, ovo nije prvi put da tragaju za njim. Od samog nestanka uporno su ga tražili po šumama uz hrvatsko-slovensku granicu, gdje je tek nakon mjesec dana, u suradnji sa slovenskom policijom, uhvaćen posljednji signal Alenova mobitela. Tražili su ga i policajci PU primorsko-goranske i istarske, pripadnici Hrvatske gorske službe spašavanja, no bezuspješno.

Načelnik Policijske uprave istarske Valter Opašić odmah je po dojavi o pronalasku mrtvog tijela i motora, oko 13 sati i 45 minuta, krenuo s očevidnom ekipom na teren. 'Zasad vam mogu potvrditi da je u provaliji uz cestu DC 44, Buzet – Lupoglav, kod naselja Selca, pronađeno tijelo zasad nepoznate osobe, a uz njega i skuter. Očekujemo dolazak Istražne sutkinje Županijskog suda u Puli te Županijskog državnog odvjetnika. Tijelo će po završetku očevida najvjerojatnije biti prevezeno na obdukciju kako bi se utvrdili točni uzroci smrti', rekao nam je Opašić.