NEVIĐENA TROMOST INSTITUCIJA

Alen Poropat Šole još nije pokopan!

23.08.2011 u 20:08

Bionic
Reading

Mučna, teška, i žalosna priča oko Alena Poropata Šoleta i dalje traje i ne zna se dokad će. On je, kao što je poznato, nestao još 29. svibnja, zatim je njegovo tijelo nakon gotovo dva mjeseca pronađeno u provaliji kod Buzeta, a danas, mjesec dana poslije, vjerovali ili ne, još uvijek službeno nije identificirano ni pokopano

I dalje se nalazi na patologiji Opće bolnice u Puli. Paralelno s Alenovim vjernim prijateljima, koji se u ime Alenovih bolesnih roditelja i njihovo svakodnevno raspituju o neshvaćenim postupcima državnih službi, do odgovora uporno pokušavamo doći i mi. Malo je reći da se nazivajući ih gube živci.

Dakle, otkako su neumorni Alenovi prijatelji 23. srpnja, u jednoj od njihovih akcija potrage sami pronašli Alenovo tijelo pored skršenog mopeda u jednoj od provalija uz cestu blizu Buzeta, ono je po nalogu istražne sutkinje Županijskog suda u Puli Sene Midžić Putigna, koja je bila na očevidu, prevezeno na Odjel patologije Opće bolnice u Puli poradi obdukcije, a moped na prometno-tehničko vještačenje. Sutkinja je, budući da se tijelo naizgled nije moglo identificirati, naložila i DNA analizu. Naloge je izdala dva dana nakon očevida.

Alenovim prijateljima nitko iz javnih institucija gdje su se obraćali nije dao baš nikakvu informaciju o postupcima u ovih 32 dana otkako su ga pronašli, već su osuđeni samo na čekanje. Revoltirani, pokrenuli su, stoga, akciju kojom žele probuditi odgovorne, a kako bi se mogli oprostiti od Alena isprativši ga na posljednji počinak. Na grupi 'Nestao Alen Poropat – Šole' na Facebooku, postavili su, naime, plakat, koji svatko može isprintati u velikom broju te pozivaju ljude iz svih gradova Hrvatske da im se sutra navečer pridruže u obljepljivanju javnih površina.

Otad na Županijskom sudu u Puli postoji sudski spis o Alenu Poropatu i svaka službena informacija može se dobiti samo ondje. Stoga smo glasnogovornicu tog suda Edvinu Draguzet posljednjih 15 dana nazivali gotovo svakodnevno raspitujući se jesu li stigli nalazi naloženih istražnih radnji, budući da smo još u početku znali da su dvije od tri radnje obavljene, ali nalazi putem pošte nisu stizali na sud. Odgovor je do jučer bio 'nisu', no danas je ona službeno odsutna pa smo stupili u kontakt s njezinim kolegom Serđom Ferenčićem. Neupoznat s predmetom jer se tek vratio s godišnjeg odmora, otišao je po spis i ondje pronašao jedan od tri nalaza, koji je, kaže, stigao još 10. kolovoza.

'Vozilo je bilo potpuno tehnički ispravno. Vide se tragovi oštećenja stabla te tragovi guma na kamenu', pročitao nam je Ferenčić nalaz sudskog vještaka Prometa, tehnike i procjene vozila pri Županijskom sudu u Puli, dipl. ing. strojarstva Saše Monasa.

Dobro, jedan je konačno tu, no gdje su druga dva, ne izlazi nam iz misli. Neočekivano, ali čini se da će nalaz DNA analize iz Zagreba stići prije nalaza obdukcije. Dvaput smo uspjeli stupiti u kontakt s voditeljem DNA laboratorija Kliničkog zavoda za patologiju i citologiju KBC-a Zagreb na Šalati, dr. sudske medicine Milovanom Kubatom, koji je kada je nalog stigao bio na godišnjem odmoru. Rekao nam je da ne smije davati nikakve informacije, no do dr. med. spec. Ilije Kučinara koji je obdukciju obavio prije nego što je otišao na godišnji odmor, a nije napisao nalaz (tako nam je još 9. kolovoza u telefonskom razgovoru rekao ženski glas na patologiji u Puli), nismo uspjeli nijednom. Otkako se on vratio, 16. kolovoza, nalaz još nije pristigao na sud.

Dakle, obdukcija je obavljena, a je li nalaz napisan i gdje se nalazi, ne znamo. Dobili smo neslužbenu, ali točnu informaciju da je i nalaz DNA analize gotov. Kao uzorak uzet je zub i kost. U prvoj analizi nije dobiven čist profil, pa je uzet ponovo, a za usporedbu je uzeta kap krvi Alenove majke. Za sve je to trebalo vremena, 30 dana.

Inače, za takav ponovljeni postupak treba dva do tri tjedna, provjerili smo u laboratoriju Genos, kod prof. dr. sc. Gordana Lauca, inače sudskog vještaka za analizu DNA. 'To što je analiza toliko trajala nije stvar tehnologije analize DNA, već organizacije i prioriteta rada u laboratoriju. Možda je problem bio u dostavi uzoraka iz Pule, ali nažalost sada je sezona godišnjih odmora i javne službe često ne funkcioniraju, što se u privatnim laboratorijima ne može dogoditi jer oni moraju brinuti o svojim klijentima o kojima ovise', rekao nam je prof. dr. sc. Lauc.