obeštećenje potrošača

Aleksić predstavio nacrt zakona koji će pomoći 125 tisuća obitelji s kreditom u francima

18.10.2019 u 14:31

Bionic
Reading

Zastupnik SNAGA-e Goran Aleksić predstavio je u petak u Saboru nacrt zakona za obeštećenje potrošača oštećenih nezakonitim poslovanjem banaka koji bi banke obvezao da potrošačima ponude sporazum o obeštećenju, bez obzira je li kredit otkazan, otplaćen ili konvertiran

"Kolektivnom presudom u slučaju franak utvrđeno je da je 8 banaka ugovaralo nepoštene i ništetne ugovorne odredbe o promjenjivoj kamatnoj stopi, i o valutnoj klauzuli CHF, čime su svi potrošači koji su ugovarali takve kredite u osuđenim bankama dobili pravo na restituciju", rekao je Aleksić na tiskovnoj konferenciji, a priopćila SNAGA.

Da bi se restitucija mogla dogoditi, dodao je, svatko od oštećenih mora podići privatnu tužbu protiv banke.

"Republika Hrvatska ima pravo zakonom omogućiti puno obeštećenje svih potrošača oštećenih nepoštenim poslovanjem pravnih subjekata", navodi se u priopćenju.

Dodaje se kako je zastupnik Aleksić tražio i mišljenje Europske komisije te da su mu ondje službeno potvrdili da Hrvatska na to ima pravo.

"Zakonom bi se omogućilo izvansudski sljedeće: vraćanje svih preplaćenih anuiteta na temelju povećanog tečaja CHF i povećanih kamata, naplata zateznih kamata na svaki preplaćeni iznos, vraćanje svih preplaćenih kamata iz svih potrošačkih kredita, bez obzira na valutu i vrstu potrošačkog kredita, ugovorenih u bilo kojoj banci koja je ugovarala takve kredite i nezakonito povećavala kamatne stope.

Potrošačima koji su već tužili banku, a nisu završili postupak, omogućilo bi se da povuku tužbe i na temelju zakona dobiju svoj novac, a banka bi morala platiti sve nastale sudske troškove", objašnjava se.

Dodaje se kako bi zakonom banke morale potrošačima ponuditi sporazum o obeštećenju, bez obzira je li kredit otkazan, otplaćen ili konvertiran.

Navodi se kako bi zakonom bilo obuhvaćeno 125 tisuća obitelji koje imaju ili su imale ugovorene CHF kredite, i još najmanje 200 tisuća obitelji koje imaju ili su imale ugovorene druge kredite s nepoštenim kamatama.

"Konačni rezultat bio bi 15 do 25 milijardi kuna vraćenih hrvatskim obiteljima oštećenim nezakonitim poslovanjem banaka, što bi u sljedećim godinama povećalo njihov standard, povećalo BDP, i povećalo državni proračun", stoji u priopćenju.

Nacrt zakona proslijeđen je premijeru Plenkoviću na razmatranje, a navodi se kako zastupnik Aleksić već mjesecima pokušavao doći na razgovor o toj temi s premijerom, no Plenković zasada nije pronašao vremena.