'NISAM NIMALO STRAŠLJIV'

Aleksandar Vučić ne dolazi u Zagreb, pročitajte pismo kojim objašnjava zašto

14.11.2019 u 11:18

Bionic
Reading

Predsjednik Srbije Aleksandar Vučić ne dolazi u Zagreb na kongres Europske pučke stranke (EPP), na koji je bio pozvan kao predsjednik Srpske napredne stranke, javlja Blic. U pismu predsjedniku EPP-a Josephu Daulu Vučić je naveo da 'tjednima unazad... traje prava medijska haranga u gotovo svim hrvatskim medijima' protiv njegova dolaska u Zagreb

Srpski dnevnik Blic imao je uvid u Vučićevo pismo Josephu Daulu te ga je prenio u cijelosti.

'Poštovani predsjedniče Daul, dragi prijatelju,

Dozvolite mi da Vam zahvalim na pozivu da se obratim kongresu Europske pučke stranke 20. i 21. studenog u Zagrebu.

Srpska napredna stranka ponosi se pripadnošću obitelji europskih pučkih stranaka i ovu priliku želim da iskoristim da Vama, poštovani predsjedniče, zahvalim na svemu što ste učinili, kako za poziciju Srbije u Europi tako i za položaj Srpske napredne stranke u najznačajnijoj obitelji europskih političkih stranaka. Također, molim Vas da prenesete moje čestitke našoj stranačkoj kolegici Ursuli von der Leyen na izboru za šeficu Europske komisije, uvjeren da će u ovim teškim vremenima pokazati cijeloj Europi zašto je naša Europska pučka stranka najbolji, najozbiljniji i najodgovorniji izbor.

Dragi prijatelju,

Hvala Vam što ste me pozvali da se osobno obratim kongresu Europske pučke stranke u Zagrebu 20. studenog. Za mene je Vaš poziv velika čast i zahtjev za još odgovorniji pristup rješavanju brojnih problema u regiji u kojoj živimo. Želim da Vas obavijestim da sam pripremio, čini mi se, ozbiljnu analizu događanja u regiji, kao i onoga što bismo svi morali da učinimo u narednom periodu. Ipak, tjednima unazad, a znam da Vas je u svom pismu o tome obavijestila Jadranka Joksimović, traje prava medijska haranga u gotovo svim hrvatskim medijima protiv mog dolaska u Zagreb i Hrvatsku. Želim da dodam da nikakvih stvarnih razloga za takvu vrstu hajke niti je bilo, niti ih ima, osim što pojedini krugovi u hrvatskom društvu ne mogu da se naviknu na snažniju ulogu Srbije i na činjenicu da se Srbija ekonomski podiže, a i politički nije više na koljenima. Kao što znate, gospodine predsjedniče, nimalo nisam strašljiv, već sam mnogo puta odolijevao takvim napadima i odgovarao na organizirane napade. I snažno i ozbiljno i odgovorno. Također, nesumnjivo je da bi mi odlazak u Hrvatsku i jasno zastupanje srpske politike donijeli značajne bodove u Srbiji, ali uzeo sam u obzir i ono što je za mene najvažniji dio politike koju predstavljam, a to je pružanje ruke te otvorena vrata za bolje odnose između Srba i Hrvata, između Srbije i Hrvatske u budućnosti. Istovremeno, ni na koji način ne želim da utječem na dodatno pogoršanje položaja Srba u Republici Hrvatskoj.

  • +9
Aleksandar Vučić Izvor: EPA / Autor: ANDREJ CUKIC

Zbog svega navedenog, obavještavam vas da neću prisustvovati našem kongresu u Zagrebu, smatrajući da time i vama olakšavam posao, a moj nedolazak, molim vas, shvatite kao dokaz snage i želje da mijenjamo stvari na bolje, a ne dokaz slabosti.

U skladu s tim, a prije svega uz ogromnu nadu i očekivanje da će odnosi Srbije i Hrvatske biti mnogo bolji u budućnosti, želim da Vas zamolim da jedan od narednih važnih događaja za Europsku pučku stranku organizirate na teritoriju Republike Srbije, gdje su svi dobrodošli i gdje ni protiv jednog sudionika i člana naše Europske pučke stranke neće biti vođena bilo kakva hajka i haranga.

Želim Vam dobro zdravlje, mnogo uspjeha, kao i sreću novom rukovodstvu naše stranke.

P.S. Napadi na mene, čak i poslije odluke kojoj se najveći dio hrvatskog društva nadao, bit će nastavljeni. To uzmite samo kao dokaz svake od riječi koju sam vam ovdje napisao.'