PROTURAKETNI ŠTIT

Albright uvjerava Rusiju da joj NATO nije prijetnja

11.02.2010 u 22:28

Bionic
Reading

Bivša državna tajnica SAD-a Madeleine Albright izjavila je u četvrtak u Moskvi da je iznenađena novom ruskom vojnom doktrinom u kojoj se NATO određuje kao najveća prijetnja ruskoj sigurnosti jer, kako je naglasila, 'NATO nije prijetnja Rusiji'

Albright u višednevnom posjetu Rusiji predvodi skupinu stručnjaka zaduženih za izradu nove koncepcije NATO saveza. U Moskvi su razgovarali s ministrom vanjskih poslova Sergejom Lavrovim i ruskim parlamentarcima, a u četvrtak je Albright održala predavanje studentima Fakulteta za međunarodne odnose u Moskvi.

Istaknula je da NATO savez 'nije prijetnja Rusiji' jer je preusmjerio svoje hladnoratovske ciljeve u borbu s globalnim problemima kao što su terorizam i krijumčarenje droge.

Obnovljeni NATO je 'organizacija samoobrane u koju se ujedinila skupina demokratskih država zbog dostizanja stabilnosti', rekla je Albright i istaknula da protivnik NATO-a nije Rusija, nego problemi koji destabiliziraju stanje u svijetu, poput međunarodnog terorizma, širenja nuklearnog oružja, trgovine narkoticima i gusarenja.

Ponovila je da NATO nikada neće napasti Rusiju i da su američki planovi za postavljanje proturaketnog štita u Europi motivirani brigom zbog prijetnje iranskog režima.

'Zato želimo iskoristiti proturaketnu obranu u Rumunjskoj radi zaštite od Irana', rekla je Albright i izrazila očekivanje da će Rusija u tome surađivati.