ZAVOD ZA JAVNO ZDRAVSTVO O MARIŠĆINI

'Alarmantne koncentracije benzena nemaju veze s mozgom!'

14.09.2012 u 18:46

Bionic
Reading

'Alarmantne vrijednosti koncentracije benzena u zraku na području Marišćine, koje je za Krizni eko stožer - Eko Kvarner Halubje izmjerila slovenska nevladina udruga Alpe Adria Green, nisu stručno utemeljene i suprotne su dosadašnjim višegodišnjim mjerenjima kvalitete zraka koje provodi Nastavni zavod za javno zdravstvo Primorsko-goranske županije, ali uopće i svim znanstvenim spoznajama te drugim mjerenjima koje govore o očekivanim vrijednostima benzena u vanjskom zraku urbanih i industrijskih područja', rekao je danas u Rijeci Vladimir Mićović, ravnatelj tog Zavoda, na izvanrednoj konferenciji za novinare

Prema Mićovićevim riječima, udruga Alpe Adria Green nema ovlaštenja za mjerenja benzena, a za što je koristila pokretni baterijski mjerač, koji radi na principu UV apsorpcije, zastarjelom DOAS tehnologijom (Differential Optical Absorption Spectroscopy). Takav mjerač je svojedobno korišten, dodao je, za mjerenje koncentracije benzena oko INA RNR-a, ali se zbog njegove nepouzdanosti i nestandardnosti prešlo na mjerenja referentnim metodama na analizatorima sa tipskim odobrenjem (Type approval test).

'Mjerenjima, koja smo proveli u nedavnom razdoblju na području budućeg Županijskog centra za gospodarenje otpadom na Marišćini, utvrđene su vrijednosti koncentracija benzena koje su u prosjeku oko 1.000 puta manje od onih koje prikazuje udruga Alpe Adria Green', izjavio je ravnatelj Zavoda te dodao da je objavljivanje takvih informacija 'evidentni senzacionalizam i uznemiravanje javnosti, što se, zbog dimenzija koje je poprimilo, može okarakterizirati kao kazneno djelo'.

Novinarima je predočio tablice u kojima se vidi da se koncentracija benzena i ostalih parametra na tom području prati od 2007. godine te da je srednja godišnja koncentracija u 2011. iznosila 0,4 mikrograma po metru kubičnom.

U razdoblju od 1. do 13. rujna maksimalna koncentracija tog plina je bila 1,2 mikrograma po kubnom metru, a na dan 11. rujna, kada je Alpe Aria Green izmjerila koncentraciju benzena 89,78 puta veću od granične, Nastavni zavod za javno zdravstvo PGŽ je izmjerio 0,1 mikrograma po metru kubičnom, i to samo između 11 i 12 sati. Inače, sukladno smjernicama WHO-a (Svjetska zdravstvena organizacija), srednje koncentracije benzena u ruralnim i urbanim područjima su oko 1 mikrogram po kubnom metru, do najviše 5-20 u industrijskim područjima.


Upitan da komentira današnju izjavu Vjerana Piršića, predsjednika udruge Eko Kvarner, koji je rekao da Nastavni zavod za javno zdravstvo pokušava sakriti neke propuste, Vladimir Mićović je odgovorio: 'Oni trebaju prvo sakriti svoje propuste, a mi ne skrivamo ništa.' Dodao je da su rezultati mjerenja javni na web stranicama Zavoda te je najavio još dodatna mjerenja koja se tiču kvalitete života.

'Prije bi trebalo vjerovati nama, koji smo akreditirani za određena mjerenja, nego priručnim laboratorijima', zaključio je za kraj Luka Traven iz Nastavnog zavoda za javno zdravstvo PGŽ.

Stručnjaci iz Zavoda pokušali su umiriti javnost pa je rečeno da je situacija prije par godina bila puno lošija te da se zalažu da kvaliteta života bude uvijek dobra. Koncentracije benzena koje je izmjerila udruga Alpe Adria Greena na području Marišćine, usporedili su s mjerenjem ljudske temperature od 200 stupnjeva, što 'nema veze s mozgom'.