MINISTAR RADA

Aladrović: Spremni smo razgovarati o nadoknadi dijela troškova firmama

26.11.2020 u 19:38

Bionic
Reading

Mjere za očuvanje radnih mjesta definitivno ostaju na snazi, rekao je ministar rada i mirovinskog sustava Josip Aladrović u večerašnjem HRT-ovom Dnevniku nakon što su danas na Vladi predstavljene nove epidemiološke mjere.

Aladrović je u Dnevniku HRT-a rekao da će više detalja o kompenzacijskim mjerama biti poznato nakon sutrašnjeg sastanka s različitim dijelovima poslodavačkih asocijacija.

'Ali definitivno ono što ostaje na snazi su mjere za očuvanje radnih mjesta. Tu idemo sa stimulacijom između 2000 i 4000 kuna po zaposlenom, također idemo i u smjeru omogućavanja novih Covid-kredita, dakle nove tranše, nove alokacije koju smo osigurali kako bi prebrodili tu kratkoročnu i srednjoročnu likvidnost, ali naravno da smo svjesni da će ove udruge tražiti i određena obeštećenja od strane RH, dakle, od strane Vlade, te smo tu spremni razgovarati o tome. Naravno, očekujemo da s druge strane budu svjesni fiskalnih ograničenja i ograničenja koje imamo unutar javnih financija', rekao je Aladrović.

  • +15
Vlada RH predstavila nove mjere za suzbijanje pandemije koronavirusa Izvor: Pixsell / Autor: Zeljko Lukunic

Dodao je da je poprilično siguran da će naći rješenje koje će zadovoljiti sve strane.

Na pitanje o prijedlogu poduzetnika za smanjenje PDV-a rekao je da su taj smjer dosad izbjegavali te da nisu smatrali da je oportun za cijelu ekonomiju.

'Kao jedna otvorena tema na stolu - da, ali definitivno ne možemo sada reći da je to nešto što je prihvatljivo', rekao je Aladrović. Rekao je da će sigurno najviše razgovarati o fiksnim troškovima koji poslodavcima nastaju bez obzira obavljali oni djelatnost ili ne.

Komentirajući prijedloge oporbe rekao je da su oni s razlogom oporba te da nisu uspjeli uvjeriti biračko tijelo da nešto mogu učiniti.

'Stoga sigurno ne bih njihove prijedloge uzimao kao nešto ozbiljno. Razgovarat ćemo s udrugama, njih smatramo partnerima u ovim razgovorima i tako partnerski ćemo se i odnositi', poručio je Aladrović.