reforma

Aladrović predstavio masterplan za sustav socijalne skrbi: Ulaže se preko 5,5 milijardi kuna, zapošljava se 200 socijalnih radnika, udomiteljima veće naknade...

26.04.2021 u 10:30

Bionic
Reading

Ministar rada, mirovinskoga sustava, obitelji i socijalne politike Josip Aladrović i ministar pravosuđa i uprave Ivan Malenica predstavili su novinarima plan unaprjeđenja sustava socijalne skrbi

Ministar Aladrović kazao je da su analizirali su 82 centra za socijalnu skrb i da su analizirali gdje postoji više potreba te će tamo zaposliti više radnika.

U taj se sustav planira uložiti 5,5 milijardi. Kada o tome govorimo, neka ulaganja su relativno brzo, neka su dugoročnija.

Ako govorimo o 385 milijuna kuna, to je povećanje rashoda za Zakon o socijalnoj skrbi, za naknade, a nakon toga za ostala ulaganja u sustav. 60 milijuna je investicija za Zakon o udomiteljstvu. 624 milijuna kuna, jedan dio će biti ranije uložen, a drugi do samog kraja programskog razdoblja.

Imamo i 50 posto neiskorištenih sredstava koje ćemo do kraja 2023. godine iskoristiti. Ja bi rekao da je to i više od 5,5 milijardi kuna ulaganja kroz slijedećih sedam godina.

  • +7
Plan reforme sustava socijalne skrbi Izvor: Pixsell / Autor: Robert Anic/PIXSELL

Osnovat će se i Hrvatski zavod za socijalnu zaštitu, najavio je. Uz to će se u kratkom roku zaposliti i 200 socijalnih radnika.

Najavio je i povećanje broja udomitelja za 10 posto, i značajno povećanje naknada za udomitelje. Kazao je i da će se relaksirati uvjete za udomitelje.

Na pitanje zašto u izradu akcijskog plana nisu uključili komoru socijalnih radnika, Aladrović je odgovorio: Plan su radili stručnjaci ministarstva različitih profila, neki su i socijalni radnici, no ono što želimo u kratkom, srednjem i duom roku je imati konstantan način predlaganja dodatnog poboljšanja socijalnih politika i to ćemo učiniti kroz nacionalno vijeće. Oni će biti pozvani da svoje predstavnike nominiraju za Nacionalno vijeće'.

Što se tiče posvajanja djece, Aladrović je kazao kako je ono definirano Obiteljskim zakonom i da je to izazov jer broj posvojene djece stagnira. 'Boljom međuresornom suradnjom između sudova i sustava socijalne skrbi očekujemo da ćemo povećati broj djece koja će biti posvojena, kojoj ćemo omogućiti da budu posvojena iz onog segmenta djece za kojeg imamo podatke da se nalaze u samom postupku posvojenja', kazao je.

'Imali smo određene tragične slučajeve, pa ćemo povećati za tri puta inspekcijske nadzore', istaknuo je ministar vezano za skrb starijih osoba u domovima za starije.

Najavio je i novi cjenik socijalnih usluga koji bi na snagu trebao stupiti od 2023. godine. "Imamo 15 aktivnosti koje smo naveli, a prvi efekt je osnivanje Vijeća za praćenje socijalnih politika. U četvrtak će se naći na sjednici Vlade", najavio je i otkrio tko bi sve trebao biti u tom Vijeću. "U Vijeću će biti sva tijela koja su uključena u sustav socijalne skrbi. Želimo inkluzivno tijelo koje će raspravljati o razvoju socijalnih politika", otkrio je.