država na rubu

Aladrović najavio pooštravanje ekonomskih mjera: Moramo svi biti svjesni naših fiskalnih ograničenja i kakav je utjecaj sadašnjih mjera na proračun

11.02.2021 u 19:46

Bionic
Reading

A kako će posljednje ublažavanje mjera utjecati na gospodarstvo i kako se nosimo s posljedicama zatvaranja - za središnji Dnevnik HTV-a otkrio je ministar rada, mirovinskog sustava, obitelji i socijalne politike Josip Aladrović.

Josip Aladrović, ministar rada i mirovinskog sustava, u središnjem Dnevniku osvrnuo se na popuštanje mjera rekavši da su se u odluci vodili brojkama u recentnom razdoblju te očekivanjima koja imaju za naredni period.

- Na ublažavanje mjera smo se odlučili jer smo takva očekivala i kreirali od ugostitelja, vlasnika teretana... Smatramo da je ovo optimum u ovom trenutku. Uz epideimiološke mjere paralelno smo omogućili i korištenje ekonomskih mjera kako bi ovu krizu što lakše prebrodili. Djelatnosti na koje smo se reflektirali smatramo najbitnijima da ih u ovom trenutku zaštitimo, rekao je Aladrović za Dnevnik HTV-a.

- U ovom trenutku nije realno da idemo u veću relaksaciju mjera. Pojavili su se novi sojevi virusa za koje ne znamo kakve će efekte ostaviti na epidemiološku sliku. Ovo je signal prema građanima i poduzetnicima da smo određene stvari relaksirali kako bismo svima olakšali borbu s pandemijom. Ovo je ono što je realno i za što smatramo da je u ovom trenutku oportuno s ekonomske i epidemiološke strane, dodao je.

Ministar je potvrdio kako poduzetnici koji u ponedjeljak otvore svoja vrata mogu računati na Vladine potpore.

- Mjere za očuvanje radnih mjesta na snazi su do kraja veljače za one koji će otvoriti svoje djelatnosti i za one koji neće otvoriti. Naknada fiksnih troškova po istom principu. Želimo da ugostitelji i svi koji su bili zatvoreni jedan dio prihoda ostvare kroz ovu relaksaciju mjera, a drugi dio kao do sada snosit će država.

Aladrović je rekao da su mjere donesene do kraja veljače, a u narednim danima razmatrat će opcije koje su vezane za epidemiološki okvir i ekonomske mjere. - Moramo svi biti svjesni naših fiskalnih ograničenja i kakav je utjecaj tih mjera na proračun, poručio je.

Aladrović je upozorio kako će biti određenog pooštravanja ekonomskih mjera. - Svima kojima je objektivno ugroženo poslovanje, država će stati na njihovu stranu kao i do sada, rekao je.

Aladrović je potvrdio je je riješen problem kašnjenja isplate potpora za očuvanje radnih mjesta. - Za mjesec siječanj je obrađeno 19.000 od 29.000 zahtjeva, isplaćeno je 250 milijuna kuna do sada. U roku od desetak do 12 dana zasigurno će sve ostalo biti isplaćeno, rekao je.

Porast nezaposlenosti

Na tržištu rada vidljiv je porast nezaposlenosti. Aladrović je istaknuo kako je pandemija ostavila traga, ali dodaje da Hrvatska bilježi pad zaposlenosti od svega 7000 osiguranika ako uspoređuje kraj siječnja ove godine s krajem siječnja 2020.

- To su pozitivni trendovi, to je ono što nas raduje. Postoje određeni sektori koji imaju značajan rast poput IT-ja, graditeljstva, rekao je.

Govoreći o prognozama EK, Aladrović kaže da su stope rasta nešto veće od onih koje je Vlada prognozirala, dok su stope pada za prošlu godinu manje od očekivanih. Ministar je ustvrdio da se radi o pozitivnom trendu.

- U protekla tri tjedna bilježimo značajan porast potražnje za radnom snagom. To znači da se svi koji se pripremaju za turistički sezonu i građevinari koji su orijentirani na područja pogođena potresom, značajnije pripremaju za val zapošljavanja. Očekujemo da će to sve imati pozitivne ekonomske posljedice, rekao je.

Osvrnuo se i na cijepljenje preko reda rekavši kako sigurno nije riječ o pozitivnoj društvenoj pojavi.

- Svjesni smo ograničenosti u broju cjepiva, da imamo ograničenost prema najrizičnijim skupinama, i sigurno možemo zauzeti samo stav da je u ovom trenutku oportuno cijepiti sve kritične i rizične skupine. Mislim da je ovdje više riječ o osobnoj neodgovornosti pojedinaca, zaključio je Aladrović.