NAJGORI SCENARIJ

Al Kaidin čovjek vođa pobunjenika u Tripoliju

30.08.2011 u 11:27

Bionic
Reading

Abdel Hakim Belhadj, vođa pobunjeničkih snaga u Tripoliju, bio je osnivač skupine Libijska islamska borba (LIFG) za koju se vjeruje da je povezana s krvožednim vođom Al Kaide u Iraku, Abu Musabom al-Zarqawijem, piše Le Temps

Za američke obavještajne službe čovjek koji predvodi ustanike u Tripoliju i koji je de facto vojni guverner grada, stari je poznanik. CIA je ušla u trag optuženom džihadistu te ga je zarobila u Maleziji još 2003.

U to vrijeme Abdel Hakim Belhadj bio je poznat pod imenom Abu Abdallah al-Sadek. Rođen je 1. svibnja 1966. Svoju karijeru džihadista je započeo 1988. u Afganistanu, kao i mnogi drugi islamistički aktivisti.

Međutim, CIA ga je prvenstveno tražila zato što je bio jedan od osnivača, pa čak i tzv. emir u Libijskoj islamskoj borbi (LIFG), maloj, ali vrlo radikalnoj organizaciji, koja je prije 11. rujna imala dva tajna trening kampa u Afganistanu. CIA je bila vrlo zainteresirana za jedan od njih, Shahid Cheikh Abu Yahya, oko 19 kilometara sjeverno od Kabula, gdje je LIFG prihvaćala volontere koji su imali veze s Al Kaidom.

Organizacija Osame bin Ladena imala je u svojim redovima mnogo Libijaca među vodećim članovima. Godine 2007. LIFG je dobio odobrenje od Aymana al Zawahirija, nasljednika bin Ladena. LIFG je tada pozvao Libijce na pobunu protiv Gadafija, SAD-a i drugih 'nevjernika' na Zapadu.

Nakon Afganistana, Belhadj je otputovao u Pakistan i Irak. U Iraku, gdje su Libijci druga najbrojnija skupina islamskih dobrovoljaca nakon Saudijaca, bio je vrlo blizak Abu al-Zarqawiju, koji je u toj zemlji bio glavni vođa Al Kaide sve do svoje smrti 2006. godine. U Bangkoku 2004. nakon dugotrajnog CIA-inog ispitivanja i mučenja, bio je predan libijskim tajnim službama, piše Le Temps

No 2009. libijski režim pod vodstvom Saifa al-Islama, Gadafijevog sina i potencijalnog nasljednika, pokrenuo je neočekivanu politiku pomirenja s LIFG-om. Čelnici skupine su onda objavili 417 stranica dokumenta pod nazivom 'korektivne studije' u kojem navode da se sveti rat protiv Gadafija 'stavlja van zakona'.

Dokument je možda bio način da se izbjegne daljnje mučenje. Ipak, s vremenom je dopušteno Belhadju da izađe iz zatvora, no on se nije dugo držao obećanog. Doista, on se pridružio pobunjeničkim snagama i preuzeo vodstvo pokreta u zapadnoj Libiji, da bi ih na kraju doveo do pobjede u Tripoliju.

Je li se Belhadj distancirao od Al Kaide? To je, naime, vrlo upitno s obzirom na to da je čovjek već dva puta lažno svjedočio. Teško je ne povjerovati da nije uključen i u nedavno ubojstvo bivšeg ministra unutarnjih poslova Abdula Fataha Younisa koji se pridružio pobunjenicima. Prema libijskim stručnjacima, objašnjenje je vrlo jasno: 'Younis je bio vođa specijalnih snaga, a on je vodio nemilosrdnu borbu protiv LIFG-a između 1990. i 1995. u istočnoj Libiji.'

Kako Le Temps piše, nije slučajno da bivši članovi LIFG-a sada drže najvažnije vojne pozicije: Belhadj u Tripoliju, Ismail al-Salabi u Benghaziju, Abdel Hakim al-Assadi u Derni. Među članovima libijskog Nacionalnog prijelaznog vijeća može se naći i Ali Salabi. Godine 2009, u ime Saifa al-Islama, on je bio onaj koji je rješavao pregovore o izručenju zatvorenika LIFG-a. Događanja u Libiji doista su napravila puni krug, zaključuje Le Temps

Abdel Hakim Belhadj