GRANICA S LIBIJOM

Al Kaida otela alžirskog guvernera!

17.01.2012 u 14:32

Bionic
Reading

Sjevernoafrički ogranak Al Kaide oteo je guvernera alžirske pustinjske pokrajine Ilizi blizu granice s Libijom, objavili su u utorak sigurnosni izvori koji upozoravaju da je pad libijskog režima stvorio prazinu u regiji i preplavio je libijskim oružjem

Otmičari su u ponedjeljak zaustavili konvoj u kojem se vozio Mohamed Laid Helfi, guverner pokrajine Ilizi i uzeli ga za taoca, izvijestilo je ministarstvo unutarnjih poslova ne navodeći tko bi mogao biti počinitelj.

Dužnosnici alžirske obavještajne službe rekli su, pod uvjetom da ostanu neimenovani, da su otmičari pripadnici Al Kaide islamskog Magreba (AQIM) i da guvernera drže na libijskome tlu.

AQIM postavlja zasjede, izvodi otmice i samoubilačke bombaške napade u Alžiru i susjednim državama.

'To je vrlo opasna eskalacija koja pokazuje da se AQIM osjeća sigurnim i jačim zbog kaosa u Libiji', napisao je Samer Riad, stručnjak za sigurnost na alžirskome portalu numidianews.com.

Alžir se dva desetljeća bori protiv islamske pobune u kojoj su njegovi visoki dužnosnici ubijani, no nikada otimani. Vlada je zadnjih mjeseci, kao i Zapad, sve zabrinutija prazninom nastalom u Libiji nakon pada režima Moamera Gadafija te strahuje da su velike količine oružja bivših Gadafijevih snaga dopale u ruke AQIM-a koji će sada umnogostručiti napade.