OSVETA ZA SMRT VOĐE

Al Kaida će sigurno uzvratiti

Bionic
Reading

Al Kaida će se bez sumnje oporaviti i uzvratiti udarac u osvetničkom napadu zbog smrti svog vođe Osame bin Ladena, izjavili su britanski eksperti za Independent

Njegova smrt nesumnjivo predstavlja 'velik udarac' za terorističku mrežu i američki trijumf može dovesti do ozbiljne represije, upozorili su. John Gearson, stručnjak za terorizam s Kraljevskog koledža u Londonu, kaže da sada organizacije diljem svijeta moraju pojačati sigurnost.

On smatra da se ne može tek tako prijeći preko onoga što se dogodilo te da će ambasade i vojne baze širom svijeta biti na najvišem stupnju opreza neko vrijeme.

Postoji bojazan da će Al Kaida htjeti u osvetničkom napadu pokazati svoju snagu, smatra on, ali i opasnost da će se Amerikanci opustiti i dati priliku ostacima Al Kaide da se reformiraju i ojačaju. 'Al Kaida ostaje velika sigurnosna prijetnja', smatra Gearson.

Pukovnik Richard Kemp, zapovjednik britanskih snaga u Afganistanu 2003. godine, smatra da bi Bin Ladenov zamjenik Ajman al Zavahri mogao preuzeti vodstvo terorističke mreže Al Kaide. Kaže da je riječ o velikom udaru na Al Kaidu i da će mnogi članovi sjesti i razmisliti kako dalje.

'Smatram da ovo nije kraj Al Kaide ni po jednoj osnovi', rekao je za BBC. I on smatra da će Al Kaida nekim napadom pokušati osvetiti smrt svog vođe, ali sumnja da može organizirati neki veliki udar.