ZBOG NAPADA PAPE NA ISLAM

Al-Azhar prekinuo veze s Vatikanom

20.01.2011 u 19:54

Bionic
Reading

Najviše tijelo sunitskog islama Al-Azhar, sa sjedištem u Kairu, objavilo je u četvrtak da prekida suradnju sa Svetom Stolicom nakon "napada" pape Benedikta XVI. na islam, na što je Sveta Stolica u četvrtak rekla da želi nastaviti "dijalog" s tom ustanovom.

"Uzrok zahladnjenja odnosa su opetovani napadi pape Benedikta XVI. na islam (...). Papa je u više navrata izjavio da muslimani na Bliskom istoku ugnjetavaju nemuslimane s kojima žive", ističe se u priopćenju Al-Azhara, koje prenosi službena egipatska agencija Mena.

Sveta Stolica je u brzom odgovoru rekla da želi nastaviti "dijalog" s Al-Azharom. "Što god da se dogodi, duh otvorenosti i želje za dijalogom Papinskog vijeća za međureligijski dijalog neće se promijeniti", rekao je predstojnik tiskovnog ureda Svete Stolice, otac Federico Lombardi.

Al-Azhar i Sveta Stolica održavaju sjednice dvaput u godini kako bi razgovarali o suradnji.

Odluka o prekidu suradnje donijeta je na izvanrednoj sjednici Islamske istraživačke akademije Al-Azhara koju predvodi veliki imam, šeik Ahmed al-Tajeb, po priopćenju Al-Azhara.

Papa je više puta osudio napad na pravoslavnu koptsku crkvu u Aleksandriji u novogodišnjoj noći, u kojemu je 21 osoba izgubila život. Na sam dan Nove godine, 1. siječnja, Sveti Otac je zatražio od svjetskih čelnika da zaštite kršćane od zloporaba i netrpeljivosti.

Već sutradan je Ahmed al-Tajeb nazvao te izjave "upletanjem" u unutarnje stvari, što je Vatikan odbacio.

Kopti su najveća kršćanska zajednica u regiji, većina ih pripada pravoslavnoj Crkvi, a manji dio Katoličkoj. Čine 6 do 10 posto od 80 milijuna Egipćana, većinom sunitskih muslimana, i žale se da ih se redovito marginalizira.