UZ PRIMJEDBE NA SADRŽAJ

Al-Asad prihvatio Annanov plan izlaska iz krize

29.03.2012 u 22:48

Bionic
Reading

Sirijski predsjednik Bašar al-Asad je izjavio u četvrtak da je njegova zemlja prihvatila plan izlaska iz krize koji je predložio međunarodni izaslanik Kofi Annan u poruci sa summita u Delhiju, prenijela je službena agencija Sana

'Sirija je informirala Annana da je prihvatila plan koji je predstavio i izrazila primjedbe na sadržaj', rekao je Asad. 'Sirija je u sklopu strategije okončanja krize prihvatila prijedlog specijalnog izaslanika UN-a Kofija Annana i jamči da će se potruditi da uspije', dodao je.

Asad je izrazio želju da Annan razmotri sve elemente krize, posebice međunarodne i regionalne.

Kako bi Annanova misija uspjela, treba iskorijeniti izvore terorizma protiv Sirije, iz zemalja koje su financirale i naoružale terorističke skupine, nastavio je predsjednik Asad.

'Zauzvrat je potrebno dobiti obećanja od drugih strana, kako bi se zaustavio terorizam oružanih skupina, kako bi im se oduzelo oružje, da prestanu otimati nedužne, ubijati ih i uništavati infrastrukture', stoji u poruci.

'Treba uvjeriti države koje podupiru oružane skupine i nude im novac i oružje, da to odmah prekinu', rekao je Asad spomenuvši susjedne zemlje u kojima se nalaze te skupine čime im se olakšavaju teroristička djelovanja u Siriji, prema toj poruci.

Od 15. ožujka 2011. traje pobuna protiv sirijskog režima, a sirijske vlasti prosvjednike i pobunjenike nazivaju oružanim bandama i stranim plaćenicima.

Annanov glasnogovornik je rekao da je sirijska vlada pismeno potvrdila specijalnom izaslaniku UN-a i Arapske lige Annanu da prihvaća njegov plan, kojeg je potvrdilo Vijeće sigurnosti UN-a.

Planom se pridviđa prekid svih vrsta oružanog nasilja svih strana pod nazdorom UN-a, dostava humanitarne pomoći svim područjima sukoba i oslobađenje samovoljno zatočenih.