PUNO PITANJA, MALO ODGOVORA

Aktualno prijepodne obilježila polemika Plenkovića i Jandrokovića sa zastupnicima

07.04.2021 u 16:37

Bionic
Reading

Saborsko Aktualno prijepodne obilježila je u srijedu polemika između premijera Andreja Plenkovića i saborskih zastupnika Možemo! Tomislava Tomaševića i Sandre Benčić, ali i svađa između Nine Raspudića i Kreše Beljaka s predsjednikom Sabora Gordanom Jandrokovićem

Sandra Benčić pitala je premijera je li znao da se guverner Boris Vujčić sastaje s nižerangiranim predstavnicima rizičnog Knighthead fonda i bi li Vujčić trebao zbog toga odgovarati Saboru i Vladi.

Premijer joj je predložio da Vujčiću postavi pitanja koja se tiču njega, ali i ustvrdio da se Agrokor transformirao pri čemu su očuvana radna mjesta i obiteljska poljoprivredna gospodarstva, nisu nastali proračunski troškovi, a dobavljači su ostali na nogama.

"To je puno bolje nego da smo prije četiri godine pustili da sve propadne", kazao je premijer, upitavši Benčić misli li da je Vlada trebala kupiti kokice, sjesti prekriženih ruku i mirno gledati kako Agrokor propada.

Nezadovoljna odgovorom, Benčić je rekla premijeru da je odšutio pitanje jer bi ga vjerojatno to moglo inkriminirati u nekim sljedećim postupcima.

Tomislav Tomašević pitao je Plenkovića je li on premijer koji zna ili koji ne zna, dodavši da pretraživanje pojma "Andrej Plenković nisam znao” u Google tražilici daje impresivnih 125 tisuća rezultata.

Naveo je da premijer nije znao za brojne slučajeve, od okolnosti Kujundžićeve imovinske afere i Mamićevih optužbi na račun sudaca do slučaja nekadašnjeg HDZ-ovog gradonačelnika Požege Darka Puljašića kojega je unatoč optužnici stavio na listu za Sabor.

Plenković je odgovorio Tomaševiću kako nije znao da je takav fan pa ga gugla na internetu, te ga prozvao pritom i da izmišlja. "Jako ste mi nalik na Grbina koji je za razliku od vas pravnik ali ga briga za zakon, a vi nemate pojma o pravu", ustvrdio je Plenković.

Tomaševiću je poručio da ima veliki problem u poimanju trodiobe vlasti, neovisnosti institucija i tajnosti izvida ako kao zastupnik smatra da bi on kao premjer trebao znati za tajne izvide koje rade policija, Uskok i DORH.

  • +3
Sjednica Sabora Izvor: Pixsell / Autor: Patrik Macek/PIXSELL

Premijer je vezano za Puljašića rekao da više nije zastupnik i da mu je skinut imunitet, a ustvrdio je kako je problem cijele ljevice u tome što ih muči transformacija HDZ-a jer svoje probleme rješavaju i na njih promptno reagiraju pri čemu im raste potpora.

Zastupnik Mosta Nino Raspudić zaradio je opomenu nakon što je pitanje HDZ-ovg Tomislava Klarića nazvao "ulizničkim", "naručenim" i toliko ispraznim da vrijeđa njegov integritet narodnog zastupnika koji je prisiljen slušati poltronstvo i svjedočiti srozavanju Aktualnog sata.

Raspudić je tražio da se izrekne opomena Klariću, no na kraju je opomenu dobio on, pri čemu mu je Jandroković rekao da svaki zastupnik ima pravo postavit pitanje kako hoće i da on neće određivati sadržaj ili moralnost pitanja.

Predsjednika Sabora Raspudić je potom prozvao da je svoju vještinu svojevremeno "maturirao sa Sanaderom, diplomirao s Kosor, magistrirao s Karamarkom i doktorirao s magistorm Plenkovićem".

U verbalni okršaj s predsjednikom Sabora ušao je i predsjednik HSS-a Krešo Beljak, koji je dobio opomenu nakon protesta što mu nije dozvoljeno da dovrši pitanje premijeru.

"Ovo što je on napravio, da mi nije dopustio dvije riječi je ispod svake razine. Tako ste se mogli razgovarati sa Sanaderom, Kosor, Karamarkom, a sa mnom se tako nećete razgovarati. Vi niste bog, vi ste samo jedan od saborskih zastupnika koji ste prvi i mislim da je krajnje bezobrazno od vas da ne dopustite bilo kome pa i meni dvije riječi za završim rečenicu", rekao je Beljak.

No, Jandroković mu je rekao da mu je vrijeme za pitanje isteklo za gotovo deset sekundi i da ga je on u šestoj sekundi upozorio da završi. "Isto činim sa svim zastupnicima i predstavnicima Vlade tako da ne znam zašto biste vi bili iznimka", kazao je.

Beljak je ostao ustrajan u  tvrdnji da predsjednik Sabora nema jednake kriterije prema svima, ali ga je povišem tonom prekinuo Jandroković, pozvavši ga da sjedne i da se drži reda.

"Ne tražim ništa drugo, nego da se držite reda i da poštujete poslovnik, samo to kao za sve druge tako i za sebe", rekao je Jandoković koji je Beljaku dao drugu opomenu.

Beljak je premijera pitao ima li plan što će daje učiniti nastavi li se kriza izazvana pandemijom, a premijer mu je odgovorio da ukupna cijena pandemije trenutno iznosi 32 milijarde kuna, od čega se 13 milijardi kuna odnosi na pad proračunskih prihoda, a 19 milijardi kuna na neplanirane troškove koje su imali kako bi postavili "jastuke" za gospodarstvo.

"Prošlo proljeće smo donijeli brze i jasne odluke s preciznim ciljem da hrvatska država stane iza hrvatskih radnika. Ona je stala, i stoji praktički 14 mjeseci, što pokazuju rezultati", rekao je premijer, ustvrdivši da u Hrvatskoj nema 400 tisuća nezaposlenih o kojima je oči izbora za Hrvatskih sabor govorio SDP.

Premijer je zaključio da je mjera od 4000 kuna dosad spasila 120 tisuća poslodavaca i 680 tisuća radnika koji su imali izravne koristi od mjere za očuvanje radnih mjesta, naglasivši da će Vlada iznaći sredstva da nastavi potporu.