gradovi budućnosti

'Aktivnosti na Savi' među najboljim projektima uz tursku Ankaru i kazahstanski Almati

09.10.2018 u 09:32

Bionic
Reading

Iz zagrebačkog Gradskog ureda za strategijsko planiranje i razvoj grada u utorak su izvijestili kako je na nedavno održanom Ljubljanskom forumu zagrebački projekt 'Aktivnosti na Savi' svrstan među tri najbolja s područja Europe i Azije po mjeri gradova budućnosti

Uz zagrebački projekt, u finalu izbora za prestižnu nagradu bili su i projekti turske Ankare te kazahstanskog Almatija koji je i dobio prvu nagradu.

Ulazak zagrebačkog projekta među finaliste velik je uspjeh jer prednost pri ocjenjivanju imaju realizirani projekti, a on je trenutačno u fazi implementacije.

"Takvo vrednovanje 'Aktivnosti na Savi' daje nam dodatan podstrek za realizaciju projekta kojim će se konačno valorizirati ključni prirodni resurs grada. Međunarodno priznanje projektu ujedno je i potvrda dobrog usmjerenja razvoja grada. Temeljimo ga na prepoznavanju potreba korisnika, ali i primjenama suvremenih praksi u planiranju pametnoga grada“, istaknula je pročelnica Gradskog ureda za strategijsko planiranje i razvoj grada Sanja Jerković, koja je stručnjacima u Ljubljani projekt predstavila u ime Grada Zagreba.

"Sa željom da se Sava vrati Zagrebu, a Zagrepčani Savi, na tri će lokacije u Zagrebu biti smješteni privremeni montažni objekti među kojima su sustav za prikazivanje filmova, višenamjenski paviljoni, sunčališta i bazeni", priopćili su iz Gradskog ureda te najavili novi natječaj za izvedbu montažnih objekata za "Aktivnosti na Savi" tijekom listopada.

"Aktivnosti na Savi" zaživjet će iduće ljeto, poručili su.

Ljubljanski forum je godišnje okupljanje koje spaja znanje i iskustvo gradskih vlasti te definira ključna područja, vizije i strategije za razvoj gradova u budućnosti. Ovogodišnji Ljubljanski forum, osmi po redu, poseban je naglasak stavio na pametne, održive i uključive gradove.

Upravo su "Aktivnosti na Savi" projekt koji razvija Zagreb u tom smjeru i i izgrađuje pametni grad urbane održivosti i socijalne inkluzije.

Na Ljubljanskom forumu, uz predstavnike gradskih vlasti, sudjeluju ulagači, poslovni ljudi, znanstvenici i studenti te zajedno istražuju, razvijaju i implementiraju najbolje prakse urbanog razvoja.