otužan odziv

Aktivistice sa skupa u Zadru zatražile od Vlade da štiti zdravlje i dostojanstvo žena

26.01.2020 u 16:14

Bionic
Reading

Aktivisti Platforme za reproduktivnu pravdu i Udruge Antifjaka prosvjedovali su u nedjelju u Zadru zatraživši od premijera Andreja Plenkovića hitnu izradu Akcijskog plana za zdravlje žena čime bi se pokazalo da njegova vlada štiti dostojanstvo žena i njihovo pravo na reproduktivnu zdravstvenu zaštitu

Prosvjed pod geslom "Pošto žensko zdravlje" okupio je tek pedesetak građana na Narodnom trgu iako je, kako je naglasila Petra Karmelić iz Platforme za reproduktivnu pravdu, organiziran jer je 13.000 žena u Zadru ostalo bez svoga ginekologa te su prepuštene privatnicima kojima pregled plaćaju i po 600 kuna.

Aktivisti su nosili transparente s porukama: Skrbi li itko za javno zdravstvo, Skrbi da ne svrbi!, Primalje znaju, Zdravlje je ljudsko pravo, Kujundžiću, više tvojih afera nego ginekologa, Zdravlje nije roba, Ginekologiju na pregled, a uz ostalo na prosvjedu se tražilo i ostavku resornog ministra Milana Kujundžića zbog njegovih afera i stanja u javnom zdravstvu.

Pozivi su upućeni i gradonačelniku Zadra Branku Dukiću i zadarskom županu Branimiru Longinu da kroz gradski i županijski proračun vrate javno zdravstvo građankama.

  • +9
Zadar: Prosvjed "Pošto žensko zdravlje" na Narodnom trgu Izvor: Pixsell / Autor: Dino Stanin/PIXSELL

"Treba omogućiti primaljama da pružaju skrb zdravim ženama, što može uključiti redovite godišnje preglede, uzimanje uzoraka za probire, savjetovanje o seksualnom zdravlju i kontracepciji. Zahtijevamo jednak pristup primarnoj zdravstvenoj skrbi za sve žene, neovisno o dijelu Hrvatske u kojemu žive i optimizaciju sustava za žene s invaliditetom", poručila je Marija Jerončić iz Udruge Antifjaka.

Nedostatak ginekološke skrbi u sklopu javnog zdravstvenog sustava nije problem samo Zadra, prema procjenama Platforme za reproduktivnu pravdu oko 400.000 žena u Hrvatskoj nema svog primarnog ginekologa.