U MEDULINU I U ZAGREBU

Aktivisti inicijative 'U ime obitelji' bez srama na ulazu u birališta

19.05.2013 u 15:42

Bionic
Reading

Na nekoliko mjesta u Općini Medulin (Medulin 1 i 2, Vinkuran i Pješčana Uvala) aktivisti inicijative 'U ime obitelji' ometaju birače, upozoravaju, kako prenosi Glas Istre, iz Izbornog povjerenstva Općine Medulin. Čitatelj je pak na email adresu tportalove redakcije poslao i fotografiju koja aktiviste inicijative 'U ime obitelji' prikazuje kako potpise skupljaju i pored ulaza u biralište u OŠ Vrbani u Zagrebu

Kako doznaje Glas Istre, aktivisti ispred samih ulaza na biračka mjesta sakupljaju potpise za referendum, ali pritom ometaju birače u slobodnom pristupu biračkim mjestima. Pritom su izrazito nametljivi te glasače čak uvjeravaju da najprije moraju potpisati njihovu peticiju pa da tek onda mogu glasati.

Izborno povjerenstvo navodi da članovi inicijative 'U ime obitelji' time zbunjuju birače koji nisu dovoljno informirani te ometaju slobodan i neometan ulazak na biračka mjesta.

Od predsjednika biračkih odbora i Izbornog povjerenstva zamoljeni su da se udalje, ali nisu, pa je pozvana policija. Nakon što je policija otišla, vratili su se.

Na podatak da inicijativa potpise za referendum prikuplja u neprimjerenoj blizini biračkih mjesta u svom je priopćenju upozorio i GONG. Na jedno od tih mjesta naišao i tportalov čitatelj koji nam je poslao fotografiju na kojoj se vidi da inicijativa potpise skuplja odmah ispred vrata birališta u OŠ Vrbani.

Državno izborno povjerenstvo zaključilo je da nema osnove za zabranu prikupljanja potpisa za referendum u dane izborne šutnje, no da aktivisti inicijative 'U ime obitelji' potpise moraju skupljati na odgovorajućoj udaljenosti od biračkih mjesta kako se birači ne bi dovodili u zabludu.