ŽUPANJA

Aktivirao bombu zbog HEP-a, dvoje ranjenih

Bionic
Reading

Dvije osobe ozlijeđene su eksploziji ručne bombe koja se dogodila poslijepodne u dvorištu županjskog pogona Elektre Vinkovci Hrvatske elektroprivrede (HEP) u Županji, potvrdio je glasnogovornik vukovarsko-srijemske policije Krunoslav Žgela

ŽUPANJA - Teško je ozlijeđen direktor pogona Tomo Mijatović, dok je napadač Damir Božanović, koji je aktivirao bombu, ostao bez šake na desnoj ruci. Neslužbeno se doznaje i da su Mijatoviću stradale obje ruke. U tijeku su operativni zahvati, a više informacija o zdravstvenom stanju ozlijeđenih stići će tijekom večeri.

Žgela je kazao kako policija još uvijek utvrđuje okolnosti pod kojima je došlo do eksplozije ručne bombe, koju je, prema nepotvrđenim informacijama, aktivirao građanin nezadovoljan uslugama HEP-a.

Ozlijeđeni napadač sjedi na klupi bez šake

Eksplozija je odjeknula oko 15 sati u krugu pogona, a Mijatović je napadnut ispred vlastitog automobila, nakon što je napuštao radno mjesto, priopćio je HEP. Ozljede su teške te je hospitaliziran u Vinkovačkoj bolnici. Prilikom napada stradao je i sam bombaš, koji je također hospitaliziran, a prema informacijama kojima HEP raspolaže njegove su ozljede nešto lakše.

Prema prvim neslužbenim informacijama napadaču je tijekom dana isključena struja, kaže se u priopćenju glasnogovornika Radomira Milišića.

HEP izražava žaljenje zbog te teške nesreće, a više informacija najavljuju nakon policijske obrade i uviđaja HEP-ovih službi, kaže se u priopćenju.

U Županji se moglo čuti da je Božanović (46) razvojačeni hrvatski branitelj liječen zbog PTSP-a, navodno poznat po problematičnom ponašanju, piše Jutarnji list. Pretpostavlja se da je, s ručnom bombom koju je ponio, Božanović na parkiralištu čekao direktora Mijatovića da izađe iz zgrade po završetku radnog vremena. U dvorištu je vjerojatno došlo do međusobnog naguravanja, a potom i do aktiviranja ručne bombe uslijed čije eksplozije su obojica ozlijeđena.

'Prošlo je možda 15 sati kada je odjeknuo snažan prasak. U prvom sam trenutku pomislio da je nekome zbog ovih vrućina pukla guma na automobilu no onda sam vidio ljude kako trčeći i u panici izlaze iz dvorišta Elektre vičući 'bomba, bomba'. Čovjek koji je zadnji napustio dvorište nije imao desnu šaku i bio je sav obliven krvlju. Sjeo je na klupu s druge strane ceste a odmah su mu u pomoć priskočili građani i ruku nečim zamotali prije nego je došla hitna pomoć. Bilo je strašno a čini mi se i da je nekoliko ljudi koji su se u trenutku detonacije zatekli u neposrednoj blizini zgrade Elektre zaleglo na zemlju', ispričao je za Večernji list Branimir Kristić, djelatnik jedne od trgovina u središtu grada, udaljene od 'Elektre' tek 20-tak metara.

Na mjestu nesreće u tijeku je očevid.