OSJEČKA VLAST PROTIV LOGIKE

Ako želite na UNESCO, ne modernizirajte Tvrđu!

16.03.2012 u 07:00

Bionic
Reading

Dok se ne sruše vješala zapriječena ispred Dioklecijanove palače na splitskoj Rivi, pomoćnika ministrice kulture Zlatka Uzelca treba upozoriti na to da i vlasti u Osijeku namjeravaju devastirati povijesnu gradsku jezgru. Na javnom natječaju već je odabrano idejno oblikovno rješenje urbane opreme koje predviđa postavljanje suvremeno oblikovanih svjetiljki, podnih svjetala, kanti za smeće, klupa i žardinjera, sve minimalistički oblikovano i oštrih rubova s dosta metala

Prema ideji arhitektonskog trojca - Bojana Drezgića, Bojana Šantića i Teje Tomić – u žardinjerama bi, prema priloženim slikama, rasli šaševi, a svjetiljke bi emitirale svjetlost prema nebu.

Premda žele urediti baroknu cjelinu iz 18. stoljeća, raspisivači natječaja tražili su opremu u modernom stilu 'kako bi se naglasio kontrast, odnosno kako bi do izražaja došla povijesna vrijednost Tvrđe'. To je potvrdila dogradonačelnica Osijeka Danijela Lovoković

Natječaj je provela Agencija za obnovu osječke Tvrđe, čiji su osnivači Ministarstvo zaštite okoliša, prostornog uređenja i graditeljstva (sada Ministarstvo zaštite okoliša i prirode), Grad Osijek i Osječko-baranjska županija. Ministarstvo nema nikakva utjecaja na rad ove agencije, jer nema nijednog člana upravnog vijeća, a gradska i županijska vlast (HDSSB) zauzima polovicu od šest mjesta (Lovoković i Oliver Grigić u ime Grada Osijeka, Davor Brunčić, predstavnik Osječko-baranjske županije).

Nakon reakcije kulturno-turističke udruge Putovanja Slavonijom, u kojoj smatraju da će Osijek u slučaju ovakvog urbanog opremanja Tvrđe izgubiti još jedan dio povijesti, Lovoković je poručila da natječajni žiri može mijenjati projekt.

Na južnom ulazu u Tvrđu 2007. već je izvršena slična intervencija gradnjom Perivoja velikana učenika osječke gimnazije, što je bio projekt udruge Braća hrvatskog zmaja, iz kojeg je očito iz političkih razloga izostavljena bista Milutina Milankovića, slavnog osječkog gimnazijalca. Popločanim trgom s fontanom u središtu, sve u sivom metalnom tonu i bistama Josipa Jurja Strossmayera, Lavoslava Ružičke i Vladimira Preloga, naglo je izmijenjen prilaz Tvrđi, do tada obrastao parkom s drvećem koji se rubom povijesne jezgre pružao prema Perivoju kralja Tomislava.

Takvim inovacijama osječke vlasti srednjovjekovnu Tvrđu predlažu UNESCO-u za uvrštavanje na listu svjetske kulturne baštine, iako je ova UN-ova agencija prijedlog već dvaput odbila.

Ne čudi to, budući da su u Osijeku optimisti i po pitanju zelenila. Ove godine gradska vlast nominirala je Osijek za nagradu Zlatni cvijet Europe premda su u proteklih desetak godina parkovi, drvoredi i perivoji nemilice izloženi građevinsko-prometnom vandalizmu.

U spomenutom Tomislavovom perivoju opet je napuhan veliki bijeli teniski balon, sagrađena prilazna cesta upravnoj zgradi tvrtke Osimpex, lokalnog tajkuna Željka Biloša, uvedena nepripadajuća rasvjeta i posječen veći dio stabala, kao što su nestali i drvoredi u središtu uslijed namjernog projektiranja biciklističkih staza točno po njihovoj liniji. Treba istaknuti da se katastrofalna sječa zelenila, u kojoj je nestalo oko tisuću stabala zajedno s panjevima za koje je u komunalcu Unikomu nabavljen svrdleni stroj za njihovo vađenje, dogodila tijekom bivše vlasti na čelu s HSP-om i tadašnjim gradonačelnikom Antom Đapićem

Kako bi grad ozelenila u dovoljnoj mjeri za stručne oči žirija iz Europskog udruženja za cvijeće i krajolike, koji je prošle godine Varaždinu dodijelio 'srebrni cvijet', aktualna vlast na čelu s Krešimirom Bubalom na mjestima počupanih panjeva sada naveliko sadi drveće. Sadnice su, međutim, tanke kao šibe, a vandalima poput šibica.