BALENOVIĆ VS. INA

'Ako Vlada ne riješi moj spor, obratit ću se Pahoru'

03.06.2009 u 15:29

Bionic
Reading

Ako do 8. srpnja hrvatska Vlada i ministar pravosuđa Ivan Šimonović ne pokušaju mirno riješiti moj radni spor, a po preporuci Europskog suda za ljudska prava, bit ću prisiljena kao državljanka EU-a obratiti se svojoj drugoj domovini Sloveniji i premijeru Borutu Pahoru da pokušaju riješiti moj problem, kazala je Vesna Balenović

Podsjetimo, radni spor između i Vesne Balenović i  INA-e, počeo je 2001. kada je dobila, nakon što je ukazivala na navodni kriminal, korupciju i financijske malverzacije u Ini, a završio je nakon potezanja po hrvatskim sudovima na Europskom sudu za ljudska prava u Strassbourgu iz kojeg je sredinom ožujka stigla preporuka hrvatskoj Vladi da pokuša postići mirno rješenje.

Unatoč tome što se Ministarstvu pravosuđa obratila nekoliko puta Balenović odgovor na pitanje - kada bi se moglo dogoditi mirenje još uvijek nije dobila.

'U reklamama se sve češće promoviraju procesi mirenja kao alternativa sudskim procesima koji su u nas i više nego dugotrajni. Ovo je prilika da Vlada pokaže koliko ozbiljno misli kada govori o borbi protiv korupcije. U svijetu se radni sporovi mirenjem rješavaju između sedam i 14 dana.

Nagodba između mene i Vlade RH veliko je iskušenje za ministra pravosuđa Šimonovića', zaključila je Balenović kojoj su potporu na konferenciji za novinare dali don Ivan Grubišić, predsjednik Građanskog etičkog foruma i Zlatko Zeljko, predsjednik udruge Juris Protecta.