HZZO PORUČIO OSIGURANICIMA

Ako vam se žuri, sami dođite po svoju policu

Bionic
Reading

Svi oni korisnici dopunskog zdravstvenog osiguranja koji su do današnjeg dana predali ponudu za dopunsko zdravstveno osiguranje, a nisu dobili svoju policu za 2010. godinu, ako im je ona prijeko potrebna, mogu osobno doći u bilo koju drugu ispostavu Hrvatskog zavoda za zdravstveno osiguranje gdje će im biti isprintana polica da bi mogli ostvariti svoje pravo kod liječnika ili ljekarnika

U Hrvatskoj oko 2,5 milijuna ljudi koristi usluge dopunskog zdravstvenog osiguranja, od čega pola njih plaćaju sami, dok se za polovicu (invalidi, dobrovoljni davatelji krvi...) dopunsko osiguranje plaća iz državnog proračuna.

'Ako neki od korisnika slučajno u sljedećih nekoliko dana, dok ne dobije na kućnu adresu policu dopunskog osiguranja, plati pregled kod liječnika, ima pravo na povrat novca. Takav korisnik samo mora podnijeti zahtjev za povrat ispostavi HZZO-a i mi ćemo promptno reagirati, novac će im biti vraćen na njihove račune', kazuje Stanko Perjan, pomoćnik ravnatelja za dopunsko zdravstveno osiguranje pri HZZO-u.

Od ove godine HZZO je unio i neke nove metode za naplatu premija dopunskog osiguranja, a sve u želji da se uštedi veliki novac koji se do sada trošio na uplatnice koje je dobivao svaki osiguranik.

'Osigurali smo kvalitetna rješenja za plaćanje premije dopunskog osiguranja, ponajprije tu mislim za sve umirovljenike koji su do sada svakog mjeseca stajali u redu na šalterima banaka i pošta da bi platili dopunsko osiguranje. Umirovljenici, njih oko 540 tisuća koji koriste dopunsko zdravstveno osiguranje, sada će moći uz pomoć HZMO-a bezbolnije podmirivati obveze prema HZZO-u. Mi smo iz HZZO-a sklopili ugovor sa HZMO-om o obustavi premija dopunskog osiguranja od mirovina naših osiguranika. Stoga pozivamo sve umirovljenike da u ispostavama HZZO-a, uz ponudu za dopunsko zdravstveno osiguranje, popune i obrazac administrativna zabrana, uz pomoć kojega će im se svaki mjesec 'skidati' od mirovine visina premije za dopunsko osiguranje.'

Svi ostali osiguranici dobit će poštanskim putem sa svojim policama papir na kojemu će stajati broj žiro računa, broj modela i poziv na broj na koji će uplaćivati svoje premije za dopunsko zdravstveno osiguranje. Taj će papir ujedno sadržavati i datume kada je potrebno obaviti uplate i iznose premije po mjesecima koje je potrebno platiti.

'Neki osiguranici plaćaju mjesečno, neki tromjesečno, a neki polugodišnje i svima će njima biti upisani datumi kada moraju obaviti uplatu. Ušteda će biti golema. Uplatnice koštaju puno, rad košta, a na ovaj način ćemo sve te troškove poništiti. Do sada se događalo da mnogi korisnici i ne koriste uplatnice, da ih izgube ili da plaćaju preko interneta. Ujedno, novost je da više nećemo ni slati ponude prije isteka dopunskog osiguranja, ovo je zadnja godina s obnavljanjem dopunskog osiguranja. Sada će naši osiguranici morati sami voditi računa o datumu isteka osiguranja, koji im piše na iskaznici. Na takav način ćemo po osiguraniku uštedjeti najmanje 10 kuna. Kako u RH ima 2,5 milijuna osiguranika, od kojih otprilike polovina sama plaća premiju osiguranja, mislimo da ćemo na taj način uštedjeti oko 12,5 milijuna kuna. Svaki naš osiguranik koji je i do sada imao dopunsko osiguranje bit će stalno dopunski osiguran, sve dok uredno bude podmirivao svoju premiju ili dok sam ne otkaže osiguranje. Otkazivanje dopunskog osiguranja mora napraviti najmanje 60 dana prije isteka tog osiguranja, a ako to ne uradi na vrijeme, dopunsko osiguranje će mu se automatski produžiti. Ova sredstva koja ćemo uštedjeti novac je naših osiguranika, jer će se njime podmirivati zdravstvena zaštita. Da tog novca nema, morali bismo razmišljati o povećanju premija, a to u ovo doba recesije ne želimo', tvrdi Perjan.