do sad 12 zaraženih

Ako sumnjate na ospice telefonom nazovite liječnika, ne odlazite kod njega!

11.06.2018 u 19:51

Bionic
Reading

Zavod za javno zdravstvo Dubrovačko-neretvanske županije objavio je kako je od 25. svibnja do 10. lipnja utvrđeno 12 slučajeva ospica. Na internet stranicama dali su savjet građanima što učiniti ukoliko sumnjaju da imaju simptome ospica

Obavijest prenosimo u cjelosti:

'Od 25.5.2018. g. do 10.06.2018. g. u Dubrovačko-neretvanskoj županiji utvrđeno je 12 slučajeva ospica.

Obavještavamo sve građane koji razviju simptome koji mogu upućivati na početne simptome ospica (povišena temperatura, curenje nosa, kašalj, crvenilo očiju) a iz bilo kojeg razloga sumnjaju da su se zarazili virusom ospica (npr. bili su u kontaktu s osobom oboljelom od ospica ili s osobom koja je imala osip uz povišenu tjelesnu temperaturu, u zadnjih 3 tjedna od pojave simptoma bili su u zdravstvenoj ustanovi) da učine slijedeće:

1. Ne odlaze u ordinacije liječnika obiteljske medicine, pedijatara, zavode za hitnu medicinu već da se PRVO telefonom jave svom liječniku obiteljske medicine / pedijatru i pojasne im simptome.

2. U slučaju opravdane sumnje, liječnik obiteljske medicine / pedijatar uputit će pacijenta direktno na Infektološki odjel OB Dubrovnik i to na stražnji ulaz bolnice (cestom iza glavnog ulaza u bolnicu). Treba paziti da pri tome budu u kontaktu sa što manjim brojem ljudi.

Ove upute trenutno su važeće i podložne su promjenama sukladno razvoju situacije.

Pozivamo sve roditelje/skrbnike/staratelje da cijepe svu necijepljenu djecu. Također, pozivamo na cijepljenje sve nezaštićene zdravstvene radnike i radnike dječjih vrtića.'

  • +7
Ospice Izvor: Profimedia / Autor: Profimedia