FUCHS O PROSVJEDU

'Ako studenti misle raditi kazalište, neka ga rade'

29.03.2010 u 14:57

Bionic
Reading

Ministar Fuchs ocijenio je da ne postoje razlozi za studentski prosvjed dodajući da 'ako ipak studenti smatraju da treba raditi kazalište ispred kazališta, neka ga naprave'

Istaknuo je da je apsolutno siguran da većina studenata definitivno podržava odluku Vlade o besplatnom upisu studenata u prvu godinu studija u akademskoj 2010/2011. godini, koja omogućava svim studentima jednaku startnu poziciju.

Fuchs je ocijenio da deklarativna priča po kojoj bi svi studenti tijekom cijeloga studija imali pravo na besplatno studiranje jednostavno ne može biti ostvarena. Ponovio je da će pravo na besplatno studiranje moći ostvariti svi studenti koji budu u potpunosti i na vrijeme izvršavali svoje obaveze te će za njih studij biti u potpunosti besplatan. Za one druge će pak sveučilišta po svojoj autonomnoj odluci utvrditi visinu studentskih participacija.

Za rektora Bjeliša nedvojbeno je da bi ulaganja u visoko obrazovanje trebala biti veća i da bi studenti trebali imati bolje uvjete za studij, kao i da bi trebali što odgovornije pristupiti studijima.

Ali, dodao je, sada slijedi razdoblje u kojem bi mjerodavni i studenti trebali to zajednički 'gurati'. Pri tomu smatra da studenti ne manifestiraju neko zajedništvo i da se vide tek simboličke naznake toga te da uglavnom postoje samo negativni komentari s jedne i s druge strane, dodavši da se on uglavnom više suzdržava od komentara no što ih daje.

Studenti nekoliko fakulteta zagrebačkoga sveučilišta - PMF-a, Filozofskoga te Ekonomskoga i Fakulteta političkih znanosti, uz potporu ostalih fakulteta, organizatori su za sutra najavljenoga prosvjeda ispred zagrebačkoga Hrvatskog narodnog kazališta na kojemu će još jednom zatražiti uvođenje u potpunosti javno financiranoga visokoškolskog obrazovanja.

Neposredni povod za prosvjednu akciju 'Stop školarine - sveučilište svima' nedavna je odluka Vlade o besplatnom upisu u prvu godinu studija.

Među brojnim pitanjima postavljenim ministru Fuchsu bilo je i ono vezano za najavljenu tužbu roditelja 13-godišnjega dječaka kojega su godinu i pol zlostavljali vršnjaci iz bjelovarske Druge osnovne škole, koji su posredstvom odvjetnika uputili upravi škole odštetni zahtjev 'težak' milijun kuna.

Fuchs je odgovorio da ne može na adekvatan način to komentirati, ali da je doista strašno to što se događalo u toj školi te da definitivno treba sve učiniti na svim nivoima društva - od vrtića, škole, obitelji i svih onih koji mogu pridonijeti smanjivanju nasilja u školama i na ulicama, ali i na stadionima.