PORUKA IZ MINISTARSTVA

'Ako Slovenija ne ukloni žicu, uklonit ćemo je mi'

20.11.2015 u 09:04

Bionic
Reading

Nakon Slovenije i Hrvatska je objavila da prestaje primati ekonomske migrante. Što će se događati na granici? Tko će zaustaviti izbjeglice koje nisu iz zemalja u kojima bjesni rat? Analizirali smo večeras u Otvorenom s Mislavom Togonalom. Gostovali su pomoćnica ministrice vanjskih i europskih poslova Andreja Metelko-Zgombić, međunarodni tajnik HDZ-a Miro Kovač, stručnjak za sigurnost Igor Tabak i gradonačelnik Samobora Krešo Beljak.

Prema međunarodnome pravu, gospodarski ili ekonomski migranti nemaju pravo na međunarodnu zaštitu, za razliku od onih koji su politički proganjani i kojima je život ugrožen, objasnila je pomoćnica ministrice vanjskih i europskih poslova Andreja Metelko-Zgombić. Osoba koja nema dokumente mora imati potvrdu da je u Grčkoj regulirala i prijavila svoj status te je upravo zato važan dogovor zemalja na balkanskoj ruti kako bi se bolje kontroliralo tko dolazi, rekla je Metelko-Zgombić.

Na prvom mjestu treba biti sigurnost hrvatskih građana, smatra međunarodni tajnik HDZ-a Miro Kovač, te je važno osigurati granicu sa Srbijom kako više ne bi bilo ilegalnih prelazaka granice. Ako mi primijetimo i ocijenimo da će biti i dalje veliki priljev izbjeglica, a Slovenci ih ne žele propuštati, onda ja kao Miro Kovač kažem da trebamo podići tehničku prepreku.

Stručnjak za sigurnost Igor Tabak smatra da, ako Grčka nastavi s politikom masovnog puštanja, najveći teret je na Makedoniji te bi na njenoj granici mogli krenuti prvi incidenti koji će se dalje lančano proširiti na druge granice. Žicu na hrvatsko-slovenskoj granici, kao i brojnost slovenskih graničara na njoj, Tabak ocjenjuje kao tek simboličnu prepreku koji se jednostavno može fizički prijeći.

Ta žica je na četiri mjesta povrijedila hrvatsku granicu, rekao je gradonačelnik Samobora Krešo Beljak, a već nekoliko dana čeka se reakcija Vlade RH na to. Ovakva situacija straši ljude koji žive uz pogranično područje, tvrdi gradonačelnik.

Metelko-Zgombić potvrdila je da je Hrvatska poslala diplomatsku notu Sloveniji u vezi toga i zatražila da se žica na hrvatskoj strani ukloni u najkraćem roku. 'Ako to Slovenija ne učini, uklanjanje će se prepustiti hrvatskim nadležnim službama', objasnila je pomoćnica ministrice za HRT

Najvažnije je da se skupe svi eksperti koji će razmisliti kako zaštititi hrvatski teritorij i istovremeno doprinijeti sigurnosti cjelokupne Europske unije, rekao je Kovač. Naivno je vjerovati u plan EU-a da će Turci riješiti problem i odraditi posao za sve nas.

Metelko-Zgombić drži da je potrebna združena akcija Europske unije te razgovor s Turskom kojoj će Unija financijski pomoći udomljavanje i zbrinjavanje izbjeglica.  Ključno je da Turska počne kontrolirati svoje granice na normalan način, smatra Tabak.

Gradonačelnik Beljak duboko je uvjeren da se ne radi o izbjeglicama i ekonomskim migrantima, već o kolonistima. Vlada RH trebala bi se upitati kako to da se stvara žica oko svih strana naše države, rekao je Beljak.