JOVANOVIĆ ISTIČE

'Ako se Sanadera osudi, štetu mora platiti HDZ'

10.05.2011 u 12:55

Bionic
Reading

'Hrvatska s Jadrankom Kosor na čelu HDZ-ove vlade nepovratno je izgubila dvije godine u lutanju nepostojećim programom ekonomskog oporavka, a sada je u lutanju na putu za put iz recesije izgubila i ključ vrata za izlazak iz krize pa svojim bezglavim jurenjem po Hrvatskoj, tražeći ključ ostanka u premijerskoj fotelji, pokazuje da je samo loša kopija svog prethodnika Ive Sandera', rekao je danas u Rijeci SDP-ov saborski zastupnik Željko Jovanović. Istaknuo je kako u slučaju da se Sanadera pravomoćno osudi, štetu, počinjenu građanima, mora platiti HDZ

Smatra da ona to potvrđuje svakim svojim nastupom, potezom i odlukom te da je HDZ stranka u kojoj se ne smije misliti svojom glavom, govoriti drukčije od onog što misli Sanaderova nasljednica, jer se onda, nakon tajnog snimanja, raspuštaju cijele županijske organizacije.

Komentirali su najavu izručenja Ive Sanadera i složili se da hrvatski građani zaslužuju da on bude izručen ovog trenutka, jer Hrvatska može voditi objektivan, pravedan postupak, a na suđenju bi bilo do kraja razjašnjeno kako je funkcionirala korupcijska hobotnica koju je on vodio. 'Ponavljam, to je bila kriminalna, zločinačka organizacija čiji je cilj bio pljačkanje državnog proračuna i državnih tvrtki. Ako se Sanadera pravomoćno osudi, onda štetu, počinjenu građanima, mora platiti HDZ kao pravna osoba', rekao je Jovanović. 'Nije samo glava u pitanju, već i krakovi hobotnice. Sve ukradeno treba biti vraćeno. Imamo hrpu osumnjičenika, ali ne i pravomoćne presude; tek tada bi bilo moguće vratiti ukradenu imovinu', smatra Denona.


'Nakon što su kroz crne fondove opljačkali državni proračun i državne tvrtke, donijeli Zakon o ograničavanju sredstava za financiranje političkih kampanja, HDZ-ovci sada licemjerno vode predkampanju opet novcem iz državnog proračuna, a premijerka se ponaša kao predsjednica izbornog stožera', drži Jovanović te dodaje da ona uopće nema cilj, strategiju i taktiku okrenutu boljem životu građana, već joj građani predstavljaju nužno zlo koje joj samo smeta, jer zanovijetaju da žele bolju i pravedniju Hrvatsku.

Tvrdi da je temelj politike SDP-a rad, red, poštenje, pravednost i solidarnost i da se po tome razlikuju od HDZ-a. Svjestan je da će oporavak Hrvatske biti spor i dugotrajan, no s HDZ-om na vlasti, on je, tvrdi Jovanović, nemoguć, a jedino što je izgledno je rast siromaštva i socijalnih tenzija, stoga bi izbori krajem rujna, odmah nakon zaključenja pregovora, po njemu, omogućili novoj Vladi da kvalitetno pripremi proračun i sve drugo neophodno za reforme u 2012. godine.

Posebno ga brine da Jadranka Kosor lažnim statistikama pokazuje odsutnost odgovornosti prema građanima, jer je i najnovija priča o padu nezaposlenosti običan spin.

'Kakvo je stanje u hrvatskom gospodarstvu i na tržištu rada, istinito pokazuje podatak da je broj onih koji su završili na Zavodu za zapošljavanje zbog gubitka radnog mjesta veći od broja ljudi koji su uspjeli pronaći stalan posao, jer turizam i popis stanovništva nisu stalno zapošljavanje', kaže Jovanović.

Nabrajajući statističke podatke, koji su stvarni pokazatelji duboke krize u Hrvatskoj, ovaj SDP-ovac drži da je pitanje rada središnje socijalno, ljudsko i humano pitanje, jer ako čovjek nema posao, zapravo je, kaže, zakinut u jednom svom temeljnom pravu, a to je onda i pitanje dostojanstva.

'Vlada koja ne može osigurati svojim građanima pravo na pošten rad, pošteno radno mjesto, od kojeg će imati poštenu plaću za kvalitetan život i pristojnu mirovinu za dostojanstvenu starost, ne zaslužuje da upravlja državom', zaključuje.

Složio se s njim i njegov kolega Luka Denona, koji je našu premijerku usporedio s onom u Njemačkoj. 'Za razliku od Angele Merkel, koju je isto pogodila duboka ekonomska kriza, ali je uzela stvar u svoje ruke, izvukla zemlju iz krize i omogućila građanima bolji život, Kosor i dalje ne vidi što se događa u Hrvatskoj, ne čuje što joj poručuju građani, gospodarstvenici i sindikati, niti upotrebljava razum jer rezultata nema', rekao je Denona.

'Pa nije kriza duhanski dim koji će na propuhu izaći. Kako ćemo je tjerati, vješticama?' zapitao se Denona osvrćući se na premijerkinu izjavu da smo 'otvorili vrata izlasku iz krize'.

'Jedina vrata koja trebaju biti širom otvorena su vrata Banskih dvora da gospođa Kosor što prije ode', dodao je Jovanović.