INICIJATIVA ZA DRUGU HRVATSKU:

'Ako se ne ustanovi realan popis birača, treba bojkotirati izbore'

21.09.2011 u 13:20

Bionic
Reading

Dok se Kukuriku koalicija i HDZ uoči izbora uglavnom fokusiraju na gospodarstvo, neformalna građanska udruga - Inicijativa za drugu Hrvatsku javnosti je predstavila svoju deklaraciju u kojoj se bavi zlouporabom vlasti te nelegalnošću izbora

Kao aktualne probleme u Hrvatskoj Inicijativa za drugu Hrvatsku detektirala je zlouporabu vlasti političke kaste te nelegalnost izbora koja dovodi do nelegalnosti i nelegitimnosti vlasti. Naime, u deklaraciji se navodi kako se zlouporaba vlasti reflektira u stjecanju nezakonito stečene imovine, u zaštiti nezakonito stečene imovine, u zaštiti tajnosti porijekla imovine, u selektivnom djelovanju DORH-a, USKOK-a, sudova uz utjecaj politike, u progonu istraživačkih novinara i svih zviždača te u deklariranom, a ne stvarnom suzbijanju korupcije.

Stoga u Inicijativi predlažu da se nezakonito stečena imovina oduzima putem Ministarstva financija, da se ukine tajnost porijekla imovine za sve građane, da USKOK, DORH i sudovi prestanu djelovati selektivno, da se zaštite svi istraživački novinari i zviždači, da se suzbijanje korupcije počne stvarno provoditi te da se uvede nadzor civilnog povjerenstva.

Zbog 550 tisuća 'lažnih i nepostojećih' glasača i slabe kontrole izbora udruga koje su financirane od aktualne vlasti, Inicijativa za drugu Hrvatsku postavila je i pitanje legalnosti izbora. Kako bi se otklonila ikakva sumnja, Inicijativa u deklaraciji predlaže da se prije izbora stvori realan i pošten popis birača te da nadzor nad izborima provode višestranačka izborna povjerenstva.

'Ako se ne ustanovi realan popis birača (bez lažnih glasača!) treba bojkotirati izbore', zaključuje se u deklaraciji Inicijative za drugu Hrvatsku.

Do zaključaka u svojoj deklaraciji Inicijativa je došla na osnovi rasprave na okruglom stolu, na kojem su među ostalima sudjelovali Denis Latin, Slavko Kulić, Dražen Lalić, Bruno Langer, Radovan Smokvina, Saša Radović, Darko Petričić, Željko Popović, Mijat Stanić, Ivo Sladoljev, Domagoj Margetić, Saša Novković, Roko Šikić, Branko Vukšić, Ivica Lukić, Vesna Belošević, Ivo Jolić, Željko Cvrtila, Vilim Cvitaš, Neven Botica i Antonio Repanić.