zagrebački skupštinari:

'Ako se izglasa 'lex šerif' imat ćemo nesmjenjive lokalne šerife'

09.10.2017 u 14:53

Bionic
Reading

Zastupnici zagrebačke Gradske skupštine Tomislav Tomašević (Zagreb je naš), Rada Borić (Nova ljevica) i Iva Kvakić (Za grad) u ponedjeljak su na prosvjedu pred Gradskom skupštinom zatražili povlačenje prijedloga izmjena Zakona o lokalnoj i područnoj (regionalnoj) samoupravi, takozvanog 'lex šerif', jer će na taj način župani, gradonačelnici i općinski načelnici postati praktički nesmjenjivi, a predstavnička tijela više neće imati nikakvu ulogu u kontroli trošenja proračunskog novca

Njihovi predstavnici izveli su pritom prosvjedni performans - dvojica muškaraca s maskama premijera Andreja Plenkovića i zagrebačkog gradonačelnika Milana Bandića, držeći svaki sa svoje strane veliki lokot, stali su ispred vrata zagrebačke Gradske skupštine, te se zagrlili i rukovali. 

Politička trgovina Bandića i Plenkovića

'Izmjene kojima se ukida odredba o istovremenom raspuštanju predstavničkih tijela i čelnika jedinica lokalne i regionalne samouprave rezultat je političke trgovine između Bandića i Plenkovića. Naime, Bandić je osigurao većinu HDZ-u u Saboru, a HDZ mu vraća uslugu tako da Bandić više ne treba brinuti o većini u Gradskoj skupštini', izjavio je novinarima Tomašević.

Ako 'štetočinski nacrt zakona' bude izglasan, širom Hrvatske imat ćemo stotine nesmjenjivih lokalnih šerifa i predstavnička tijela koja su im u potpunosti podređena, tako da se slobodno mogu ukinuti jer neće imati nikakvu ulogu u kontroli trošenja proračunskog novca, rekao je Tomašević i zatražio da se prijedlog povuče iz daljnje procedure.

Kritizirao je tvrdnju ministra uprave Lovre Kuščevića (HDZ) da se izmjene zakona donose kako bi spriječilo 'oko 150 prijevremenih lokalnih izbora' godišnje. Analiza profesora Ivana Koprića sa zagrebačkog Pravnog fakulteta pokazuje da je u zadnje četiri godine, koliko je postojeći model na snazi, u prosjeku bilo samo 12 prijevremenih izbora godišnje, a to je zanemariva brojka u odnosu na oko 570 jedinica lokalne i regionalne samouprave.   

  • +7
Prosvjed protiv 'lex šerifa' Izvor: Pixsell / Autor: Goran Stanzl

Takav prijedlog, kaže Tomašević, apsolutno je neprihvatljiv ne samo strankama već i udrugama poput GONG-a, koji je najavio ustavnu tužbu, kao i struci, pa tako Koprić, koji je najveći stručnjak za lokalnu i regionalnu samoupravu u Hrvatskoj, već mjesecima upozorava da bi takav zakon dokinuo lokalnu demokraciju.

Rada Borić upozorila je da se sada požeško-slavonskog župana Alojza Tomaševića, koji je u središte pozornosti dospio zbog navodnog nasilja u obitelji, može ipak smijeniti odbijanjem proračuna, ali nakon izmjena zakona to više neće biti moguće. 'Ti 'lokalni šerifi' moći će biti na vlasti bez obzira prihvati li im se proračun ili ne, a mi vrlo dobro znamo kako se onda pogoduje', rekla je Borić.

Netransparentnost prije izbora

Također je upozorila na odredbu da se neće moći tražiti opoziv župana, gradonačelnika ili načelnika godinu dana prije raspisivanja novih izbora. 'Zamislite što znači da se te čelnike godinu dana prije izbora ne može opozvati - to znači netransparentnost svega što se događa tijekom pripreme za nove izbore', dodala je.

Osim toga, u manjim općinama predviđa se povećanje administracije, dok se stalno govori o smanjenju lokalne birokracije. Vlada može poslati i povjerenika, a on će imati takve ovlasti koje su apsolutno u sukobu sa svim demokratskim procesima, pri čemu mu mandat može trajati do godine dana, kaže Borić.

Iva Kvakić ustvrdila je kako se na taj način onemogućava kontrola trošenja proračunskog novca i praktički se svi zastupnici stavljaju u poziciju da budu ucijenjeni, jer se ne mogu ni na koji način usprotiviti štetnom ulaganju ili lošim projektima.

'Prijedlog zakona u suprotnosti je s Ustavom, jer u članku 133. pravo na lokalnu samoupravu ostvaruje se putem predstavničkog tijela u kojem su neposredno izabrani zastupnici, dok se nigdje ne spominju župani, gradonačelnici i načelnici koji praktički dobivaju apsolutne ovlasti', istaknula je Kvakić.