BAUK O GOLFU I APARTMANIMA

Ako se ispune uvjeti, referendum o Srđu mora se raspisati

01.02.2013 u 17:00

Bionic
Reading

Ministar uprave Arsen Bauk objasnio je, nakon sjednice Vlade, proceduru raspisivanja referenduma o izgradnji apartmana s golf-terenima na Srđu rekavši kako ga raspisuje ono tijelo u čijoj je nadležnosti odluka koja se traži. 'Ako se za referendum ispune uvjeti, Gradsko vijeće Dubrovnika treba ga raspisati', potvrdio je ministar Bauk

Građanska inicijativa Srđ je naš i Zelena akcija počeli su s prvim danom veljače prikupljati potpise Dubrovčana za referendum u kojem traže odustajanje od gradnje apartmana i igrališta za golf na platou Srđa.

Potpise će se prikupljati na nekoliko mjesta u Dubrovniku 15 dana.

Pred građane su postavili pitanje 'Jeste li za usvajanje urbanističkog plana uređenja kojim se, uz izgradnju igrališta za golf, dozvoljava i izgradnja smještajnih kapaciteta s ležajevima (vila, hotela i apartmana) na platou brda Srđ?'.

'Ne mogu komentirati je li referendumsko pitanje u skladu sa zakonom, jer ćemo se o tome službeno očitovati kada dobijemo zahtjev za referendum. Nakon toga ćemo, u suradnji s resornim ministarstvom, a pretpostavljam da je riječ o Ministarstvu graditeljstva i prostornog uređenja, donijeti odluku je li referendumsko pitanje u skladu sa zakonom i je li u nadležnosti Gradskog vijeća', najavio je ministar Bauk.

Ako se na kraju ispune sve pretpostavke, Gradsko vijeće Dubrovnika dužno je raspisati referendum, no ako to ne uradi, a stvoreni su uvjeti, prijeti mu raspuštanje temeljem novina u Zakonu o lokalnoj samoupravi.

Inicijatorima raspisivanja referenduma potrebno je imati potporu 20 posto građana, odnosno prikupiti više od 8.000 potpisa Dubrovčana.


Predstavnica GONG-a Nives Miošić-Lisjak rekla je kako je to prvi put da Dubrovčani referendumom mogu odlučivati o jednom vrlo važnom i velikom projektu te kako u ovom trenutku zakon kaže da gradska vlast - ako građani budu protiv tog projekta - sljedeću godinu dana ne može donijeti odluku suprotnu onoj na referendumu. Organizatori potpisivanja peticije zadovoljni su odzivom građana, a među potpisnicima je i dubrovački gradonačelnik Andro Vlahušić.

Ako se za referendum očituje dovoljan broj Dubrovčana, referendumsko pitanje glasit će: 'Jeste li za usvajanje urbanističkog plana uređenja kojim se, uz izgradnju igrališta za golf, dozvoljava i izgradnja smještajnih kapaciteta s ležajevima (vila, hotela i apartmana) na platou brda Srđ?'