DOMAGOJ MILOŠEVIĆ U NEDJELJOM U 2

'Ako pobijedim, ispričat ću se za HDZ-ove malverzacije'

22.04.2012 u 14:47

Bionic
Reading

Ako HDZ bude osuđen, Domagoj Ivan Milošević, jedan od pretendenata na čelno mjesto te stranke, spreman je ispričati se hrvatskoj javnosti, kazao je uvjeren u svoju pobjedu gostujući u HTV-ovoj emisiji 'Nedjeljom u dva', tijekom koje je višekratno ponovio da je 'HDZ stranka velikih potencijala', ali nije htio komentirati dokumentaciju prema kojoj je je jedna od njegovih tvrtki u Zagrebu izgradila zgradu izvan dozvoljenih gabarita

Milošević, inače član uprave Sigma stana, ima velik vlasnički udio u toj tvrtki, i to, kako tvrdi, prema slovu zakona, drugim riječima, udio je prenio na odvjetnički ured, a požalio se da je od tri zgrade koje se grade već pet godina dovršena tek jedna.

Suočen s dokumentacijom koja, prema riječima voditelja emisije 'Nu2' Aleksandra Stankovića, pokazuje da je zgrada koju je jedna od Miloševićevih tvrtki Sigma stan u Zagrebačkoj ulici u Zagrebu izgradila tako da je visina premašena za metar i osamdeset, a u poslovnom objektu za četiri metra i 70 centimetara premda u izvedbenom projektu za potrebe dobivanja građevinske dozvole piše da će građevina biti visoka 21,99 m, Milošević nije imao previše komentara.


Ušteda na porezu?

Problem je, naime, i u tome što je budući da je tvrtka prikazala da gradi objekt niske gradnje, tako uštedjela na elementima statike, protupožarnih putova, izgradnji drugačijeg stubišta, a onda je temeljem svega toga navodno na kraju plaćen i manji porez, pa ušteda naposljetku iznosi nekoliko stotina tisuća eura, naveo je Stanković.

'Ako se to dogodilo, siguran sam da se netko tamo brine da se građevinska dozvola uskladi sa zakonom, ja, kao što sam već ranije rekao, nisam u tome već 15 mjeseci, a i ranije nisam ja osobno vodio taj posao', samo je kratko ustvrdio Milošević i kazao da to ne može komentirati te ponovio da je 'siguran da se vodi računa o tome da sve bude u skladu sa zakonom'.

Obećana isprika ako HDZ izgubi na sudu

Stankovića je zanimalo i što Milošević zna o HDZ-u, na što je on, nakon uvodnika u obliku kratke političke povijesti svoje obitelji, odvratio da 'zna puno' i da je 'HDZ stranka velikih potencijala'. Pa ipak, kad je u pitanju optužnica protiv HDZ-a, Milošević je rekao da 'o aferi Fimi media i drugim aferama zna koliko i javnost, ali da će se upoznati s predmetom kada preuzme vlast u stranci'.

Istaknuo je pritom da je' izuzetno važno da HDZ ispravi štetu koja je nastala hrvatskoj politici time što je poljuljano povjerenje u tu stranku, on je spreman ispričati se hrvatskoj javnosti bude li HDZ osuđen, jer nije opterećen nasljeđem HDZ-a, ali i ne želi prejudicirati ishod suđenja'.

No, ipak, ako ishod ne bude sretan po HDZ, otkud će ta stranka vratiti 30 milijuna kuna iz afere Fimi -media, odnosno iz 'crnih fondova': 'Naći ćemo načina da vratimo sredstva u koordinaciji s našim članovima, ograncima na terenu. Potrebno je u stranci uvesti mjesto direktora koji bi bio zadužen za nadgledanje financija', kazao je mogući budući šef HDZ-a.


Svi prigovori Jadranki Kosor 'za koju ima mjesta u stranci'

Zasad još aktualnoj predsjednici HDZ-a Jadranki Kosor, koja ga je uvela u politiku, odnosno, u stranku i Vladu, zamjerio je 'kult ličnosti', spočitnuo što 'nije smogla snage uputiti neke ključne poruke i imati povjerenja u svoje suradnike', a vlastitu kandidaturu ne smatra nelojalnošću te tvrdi da je u Vladi dao sve od sebe. 'Ulaskom u Vladu prvi sam put u životu bio u situaciji da imam šefa', kazao je Milošević i ponovno demantirao da mu kampanju vodi Ratko Maček.

Kampanja čije troškove sam snosi će ga, kako tvrdi, koštati nekoliko stotina tisuća kuna, a najveći dio posla obavlja 500 volontera. Uvjeren je da izbore u HDZ-u neće izgubiti i namjerava se ozbiljno baviti politikom, jer je biznis ionako već zapostavio.

Napomenuo je da se kandidirao jer ima tri dugoročna cilja: stvoriti modernu demokršćansku stranku, otvaranje stranke prema članstvu, te vratiti HDZ na čelo države. Kazao je da cijeni sve kandidate, posebno Milana Kujundžića i Dragu Prgometa, a tvrdi da će kad on pobijedi - u stranci biti mjesta i za Jadranku Kosor, dok je u analizi dva mandata Ive Sanadera na čelu stranke istaknuo da je prvi Sanaderov mandat bio pozitivan. 'To je vrijeme kada se Hrvatska otvorila svijetu i Europi, kada su se počeli normalizirati narušeni odnosi sa Srbijom. No, neprihvatljiv mu je Sanaderov odlazak iz Vlade, pogotovo način kao i trenutak u kojem je bivši premijer odstupio. Lideri ne napuštaju svoje ljude'.

'Vlada nema ideja, a ni pravoga zaokreta'

S obzirom da su njegov resor u bivšoj vladi bile investicije, Milošević nije mogao ne komentirati poteze svojih nasljednika, pa je tako ponovio da su projekti koje predstavlja prvi potpredsjednik Vlade i ministar gospodarstva Radimir Čačić naslijeđeni, a nije ni oduševljen idejom javno-privatnog partnerstva s obzirom da je riječ o obavezi na dugi period.

'Vlada nema ideja, a zaokret koji je najavljivala ne može biti povećanje PDV-a', kazao je Milošević, koji ipak gaji određene simpatije prema ministru graditeljstva Ivanu Vrdoljaku i njegovom projektu energetske učinkovitosti te antipatije prema ministru obrazovanja Željku Jovanoviću zbog njegovog neprimjerenog rječnika, tim više što je ministar upravo obrazovanja. S druge strane, ideja izgradnje kompleksa Vladinih zgrada uz Savu mu se čini dobra, jer ministarstva djeluju u neadekvatnim prostorima, ali i smatra da ovo nije adekvatan trenutak za takav potez, a problematične su mu i neke druge Vladine najave i ideje poput zapošljavanja mladih preko stažiranja, što je ocijenio skupljanjem političkih bodova.