SKANDAL U HAZU-U

Ako niste tužili, dobit ćete 2.500 kuna nagrade!

05.05.2010 u 07:00

Bionic
Reading

Kriza i mračne igre oko svake kune uvukle su se očito i u instituciju koja bi trebala biti mjesto promocije vrhunskih moralnih i intelektualnih načela. Tportal je u posjedu dokumenta iz kojeg je vidljivo da je predsjedništvo Hrvatske akademije znanosti i umjetnosti(HAZU) prihvatilo prijedlog uprave da se zaposlenicima koji nisu tužili Akademiju zbog neisplaćene naknade za božićne blagdane u 2001. godini, te su time iskazali lojalnost poslodavcu, odobri isplata naknade u iznosu od 2.500 kuna neto po zaposleniku!

Zaposlenici HAZU-a koji od 2001. godine nisu tužili Akademiju zbog neisplate božićnica primili su dvije i po tisuće kuna neto u znak zahvalnosti za 'lojalnost poslodavcu', dok oni koji su božićnicu zatražili sudskim putem ni danas ne mogu ostvariti svoje pravo, unatoč ovogodišnjoj pravomoćnoj presudi Općinskog suda u Zagrebu.

Prema dokumentu koji je ekskluzivno u posjedu tportala, ovu protuzakonitu odluku je 2007. godine donijelo samo Predsjedništvo HAZU-a, ne vidjevši očito nikakav problem u tome da formalizira postupak podmićivanja zaposlenika kako ne bi pokušali ostvariti svoja prava sukladno pravnim propisima. Epilog je da su 'lojalni' akademski građani ostvarili svoje pravo, dok 'nelojalni' još čekaju na sudsku ovrhu.

'Predsjedništvo Hrvatske akademije znanosti i umjetnosti, na svojoj 4. (138.) redovitoj sjednici, održanoj 25. travnja 2007, prihvatilo je prijedlog uprave Hrvatske akademije znanosti i umjetnosti da se zaposlenicima, koji nisu tužili Akademiju zbog neisplaćene naknade za božićne blagdane u 2001. godini i time iskazali lojalnost poslodavcu, odobri isplata naknade u iznosu od 2.500,00 kuna neto po zaposleniku', stoji u dopisu od 2. svibnja 2007. koji potpisuje glavni tajnik HAZU-a, akademik Slavko Cvetnik.

Službeni dokument HAZU-a

U nastavku dopisa isplata od dvije i pol tisuće kuna obećava se i onim zaposlenicima koji su tužili HAZU, pod uvjetom da, naravno, odustanu od sudskog postupka.

Kako se neslužbeno doznaje, izvjestan broj zaposlenika koji su članovi Nezavisnog sindikata u znanosti i visokom obrazovanju tužili su Akademiju čija je uprava 2001. godine uskratila božićnicu tvrdeći da im za to nisu doznačena proračunska sredstva, dok se ostalima novac isplatio kao nagrada za nepodnošenje tužbe. U travnju 2010. godine donesena je pravomoćna presuda koja Akademiju obavezuje isplatiti novce svim tužiteljima, no kako HAZU i dalje tvrdi da nema sredstava, oni će biti prisiljeni pokrenuti ovršne postupke.

Predsjednik Nezavisnog sindikata u znanosti i visokom obrazovanju Vilim Ribič bio je šokiran sadržajem odluke vrha HAZU-a za koju, tvrdi, ranije nije znao.

'Pa to je nevjerojatno! Prvo je ovakva odluka protivna zakonskim načelima zabrane diskriminacije, zatim se radi o djelovanju protiv sindikalnog rada koje je također zabranjeno, a zatim se po istim tim osnovama radi i o podmićivanju onih zaposlenika koji nisu na legalan način pokušali zaštititi svoja prava. Svi su ti postupci u demokratskim zemljama nezamislivi, pa ovo govori i o intelektualnoj razini ljudi koji sjede u HAZU. Sindikat će svakako tužiti Akademiju radi diskriminacije svojih zaposlenika', ustvrdio je Ribič.

Od glasnogovornice HAZU-a, Gordane Poletto-Ružić, tražili smo komentar, kao i podatak o tome kako su 'lojalnim' zaposlenicima koji su prihvatili 2.500 kuna umjesto da tuže poslodavca doznačena sredstva, budući da službeno božićnice nije bilo, nakon čega smo dobili dopis u kojemu se tvrdi da nikakve diskriminacije i podmićivanja nije bilo.

'Prema navedenoj odluci Predsjedništva Akademije, božićnice za 2001. godinu isplaćene su većini ukupnog broja zaposlenika, točnije, 133 zaposlenika primilo je 2.500 kuna neto uobičajenim putem, na tekući račun preko kojeg primaju dohodak ostvaren radom u Akademiji.

Iz teksta citirane odluke Predsjedništva ne proizlazi navod koji Vi u pitanju sugerirate, prema kojem se radi o navodnom podmićivanju zaposlenika, budući da je tužba zaposlenika podnijeta potkraj 2004. godine. Suprotno tome, ovdje se radi o namjeri Akademije da svim zaposlenicima, kako onima koji su tužili svog poslodavca, tako i onima koji to nisu željeli učiniti, znajući da poslodavac nije dobio sredstva za tu namjenu, smanji štetu koja je nastala iz nerealiziranog kolektivnog ugovora čiji potpisnik nije bila Hrvatska akademija, već Vlada Republike Hrvatske', stoji u dopisu HAZU-a.