SASTANAK KOSOR - ORBAN

Ako ne dobijemo datum završetka pregovora u travnju, pristup se odgađa

08.02.2011 u 13:26

Bionic
Reading

Hrvatska će u travnju dobiti datum završetka pristupnih pregovora s EU-om, izjavio je u utorak u Zagrebu mađarski premijer Viktor Orban, ističući da će iduća dva mjeseca biti ključna za dovršetak tog dugogodišnjeg procesa

'Ožujak bi trebao biti mjesec uspjeha, a u travnju bismo trebali dobiti datum završetka pregovora. Ako to ne učinimo sad, pristupanje će se prolongirati', rekao je Orban na konferenciji za novinare nakon sastanka s premijerkom Jadrankom Kosor

Upitan na koliko bi se pregovori, koji su počeli u listopadu 2005, u tome slučaju mogli prolongirati, Orban je odgovorio: 'Nema potrebe prognozirati, jer ćemo imati datum u travnju.'

Premijerka Kosor je rekla da je ohrabrena sastankom s Orbanom, premijerom zemlje koja predsjeda EU-om do kraja lipnja, te je izrazila uvjerenje da će sav posao završiti na vrijeme, osobito onaj vezan uz poglavlja Pravosuđe i temeljna prava (23) i Tržišno natjecanje (8).

Najavila je da će Vlada do kraja tjedna poslati Europskoj komisiji (EK) izvješće vezano uz sva mjerila u poglavlju 23, a očekuje i pozitivno mišljenje EK-a o planu restrukturiranja brodogradilišta.

'Cilj je završiti pregovore do kraja mađarskog predsjedanja. To je povijesni, strateški i simbolični cilj koji želimo ostvariti u godini obilježavanja 20. obljetnice neovisnosti', istaknula je Kosor.

Dvoje premijera razgovaralo je o gospodarskoj, osobito energetskoj te turističkoj suradnji, a na novinarski upit dotakli su se i nedavnog neuspjelog pokušaja MOL-a da stekne većinski vlasnički udio u Ini.

'Vlada poštuje načela tržišnog natjecanja za koja smo se opredijelili', istaknula je Kosor, dodajući da je zajedno s ministrom gospodarstva Đurom Popijačem u ponedjeljak održala vrlo dobar sastanak s predsjednikom uprave MOL-a Zsoltom Hernadijem.

Orban je rekao da je riječ o nesuglasicama koje su uobičajene na tržištu i u poslovnom svijetu, ali da one ne bi smjele narušiti odnose dviju zemalja.

'Ovim nesuglasicama pristupam s pozicije povijesnog odnosa. Neću dopustiti da nas poslovne nesuglasice izbace iz tog kolosijeka', naglasio je Orban i istaknuo kako bi bilo loše da 'između Ine i MOL-a ne bude strateške suradnje.'

Govoreći o potrebi suradnje zemalja srednje Europe, mađarski premijer je ocijenio da će ovo desetljeće biti 'veliko desetljeće srednje Europe', zahvaljujući kojoj je, prije gospodarske krize, rasla cijela Europa.

'Uvjeren sam da će se to vrijeme vratiti. Oni koji će biti dio toga imat će velike koristi, oni koji izostanu gube povijesnu šansu', rekao je Orban. 'Nama bi bilo drago da taj uspjeh dijeli i Hrvatska', dodao je mađarski premijer, koji je na početku konferencije za novinare rekao da govori kao premijer zemlje koja predsjeda EU-om, ali i kao prvi turistički agent Hrvatske turističke zajednice.