KRATKA RUKA PRAVDE

'Ako ne bude izručenja, Hernadija možemo osuditi na život u Mađarskoj'

24.08.2018 u 15:58

Bionic
Reading

Nastavlja se igra mačke i miša između Hrvatske i Mađarske oko Zsolta Hernadija. Mađarski sud je u četvrtak opet odbio postupiti po europskom uhidbenom nalogu i izručiti Hernadija. Postavlja se pitanje koje su preostale pravne mogućnosti na raspolaganju Hrvatskoj da privede Hernadija na suđenje

Čini se da se ipak neće ispuniti optimistična predviđanja Ivana Turudića, suca koji je prije mjesec dana izjavio da će Mađarska morati isporučiti Hernadija u roku od 60 dana.

Odvjetnik Branko Šerić kaže da su iscrpljene pravne mogućnosti.

'Samo treba nastaviti inzistirati. Ne znam je li već Interpol raspisao crvenu tjeralicu, da gospodin Hernadi ne može nikamo izaći iz Mađarske, kad ga već ne žele izručiti', kaže Šerić.

MUP je potvrdio da je zatražio vraćanje Hernadija na Interpolovu tjeralicu, ali još nije odgovoreno na njihov zahtjev.

Šerić kaže da - nakon što Interpol aktivira tjeralicu - možemo samo čekati.

'U Europskoj uniji vrijedi europski uhidbeni nalog, a izvan Europske unije vrijedit će Interpolova tjeralica, tako da neće moći nikamo. Ako nikad ne izađe, onda je osuđen na život u Mađarskoj', navodi Šerić.

  • +6
Zsolt Hernadi Izvor: Pixsell / Autor: Boris Scitar/Vecernji list/PIXSELL

Sud Europske unije u Luksemburgu krajem srpnja donio je odluku da Mađarska nije imala pravo kada je odbila izvršiti europski uhidbeni nalog, kojim je Hrvatska nastojala doći do predsjednika Uprave MOL-a Zsolta Hernadija, kojega se tereti da je s pet milijuna eura podmitio nekadašnjeg hrvatskog premijera Ivu Sanadera u zamjenu za upravljačka prava u Ini.

Taj sud je procijenio da odluka državnog odvjetništva Mađarske o obustavi kaznene istrage, u kojoj je Hernadi ispitan samo u svojstvu svjedoka, ne može biti osnova za odbijanje izvršenja europskog uhidbenog naloga. No mađarski je sud opet odbio hrvatski zahtjev s istim obrazloženjem koje je Sud Europske unije odbacio te su dodali zaključak da Hernadi u Hrvatskoj ne bi imao pravično suđenje.

Mađarska strana tvrdi da je provela postupak i da mu se ne može suditi dva puta.

'Nemam dovoljno podataka, ali prema onome što sam čuo i što sam vidio da je napisao kolega Ivan Turudić, Europski sud ne bi prihvatio naš zahtjev da je mađarski stav opravdan', kaže Šerić.

>>> Turudić: Hernadi mora u Hrvatsku u roku od 60 dana!

Međutim, kako se cijela priča rastegnula, sada prijeti mogućnost da predmet uđe u zastaru. Rok je kraj 2019. godine.

Šerić smatra da će vjerojatno doći do suđenja u odsutnosti.

'Nažalost, izgubilo se vrijeme, ali još nije kasno', poručuje.

Što se tiče mogućnosti da se žalimo Europskoj uniji ili Eurojustu, Šerić smatra da to ništa neće promijeniti jer Mađarska te odluke neće poštovati.

  • +74
Ivo Sanader Izvor: Cropix / Autor: Cropix

'Od toga nema ništa jer Mađari i inače ne dozvoljavaju Europskoj uniji da im zadire niti u zakonodavnu niti pravosudnu sferu, tako da sumnjam da će imati ikakvog uspjeha naša aktivnost u odnosu na Mađarsku preko institucija Europske unije, ali to u svakom slučaju treba napraviti', navodi Šerić.

Kako komentira obrazloženje da Hernadi ne može biti izručen jer ne bi imao pravično suđenje u Hrvatskoj, pitali smo odvjetnika.

'To je hvatanje za slamku. Imamo puno suđenja koja smo preuzeli od Mađarske, prema mađarskim turistima, da tako kažem, od prekršaja do kaznenih djela. Svih ovih godina nikad se nisu žalili na to da je u bilo kojem predmetu narušeno pravično suđenje', naveo je Šerić.