LINIĆ ODUSTAO OD RASTA BDP-A ZA 2012.

'Ako nam smanje kreditni rejting, MMF će postati opcija'

27.07.2012 u 18:37

Bionic
Reading

Premda je Vlada u početku mandata najavljivala da u 2012. godini očekuje rast od 0,8 posto, Linić sada kaže da će biti zadovoljni i ako budemo imali nula posto rasta te se nada da MMF neće postati ozbiljna opcija

'Hrvatska će ispuniti zacrtani proračunski manjak u ovoj godini unatoč činjenici da je gospodarstvo u recesiji u posljednje tri godine te planovima prema kojima ćemo ostvariti proračunski višak u 2015. godini', rekao je ministar financija Slavko Linić u intervjuu za novinsku agenciju Reuters.

Linić kaže da Vlada čvrsto ostaje pri proračunskim planovima jer su, kaže, odgovorno planirali prihode, a potrošnju drže pod kontrolom. U godinama koje slijede namjeravaju smanjivati potrošnju za jedan posto BDP-a godišnje te postići primarni višak u proračunu u 2015. godini.

Hrvatska je za ovu godinu planirala primarni proračunski manjak od 2,8 posto BDP-a, no Linić dodaje da primarni višak ne uključuje plaćanje kamata. Iako je Vlada najavljivala da u 2012. godini očekuje rast od 0,8 posto, Linić sada kaže da će biti zadovoljni i ako budemo imali nula posto rasta.

Kasnimo u pokretanju investicijskog ciklusa. Zato smo zadovoljni ako rast bude oko nule ove godine i ako izbjegnemo pad aktivnosti. U drugoj polovini godine prognoziramo rast, a ako uspijemo ubrzati tempo investicija, mogli bismo postići rast do dva posto u 2013. godini', nastavlja Linić koji se nada da glavne rejting agencije neće donijeti odluku o smanjenju kreditnog rejtinga Hrvatske jer bi u tom slučaju sporazum Hrvatske s MMF-om mogao postati ozbiljna opcija.

'Naše dugove i proračunske manjkove u budućnosti ćemo moći servisirati samo novim zaduživanjima. Ako se suočimo sa snižavanjem rejtinga, MMF bi mogao biti dobar partner u pregovorima o servisiranju naših obaveza, ali u ovom trenutku nam neće trebati sporazum s MMF-om', rekao je Linić za Reuters, a prenio Večernji list.