NAJAVA IZ VLADE

Ako kriza potraje skraćuje se radni tjedan

21.04.2009 u 19:29

Bionic
Reading

Na inzistiranje poduzetnika da im se kaže čime će država konkretno pomoći tvrtkama, ministar financija Ivan Šuker kazao je da će najveća pomoć biti u tome što će se država zadužiti na stranom tržištu te će njima osloboditi kredite domaćeg bankarskog sustava

Tek ako se kriza nastavi, Vlada će ići na skraćivanje radnog tjedna. Šuker nije objašnjavao bi li i kako država subvencionirala kraći rad, uz opasku da je to tema za razgovor sa socijalnim partnerima. Dodao je da i sad ima primjera da tvrtke rade kraće, piše Večernji list

Država će pomoći HBOR-u da dođe do planiranih 4,2 milijarde kuna kredita za tvrtke u ovoj godini, a usto, ministar je na radnom ručku HUP-a obećao da će pokušati da se porezne i druge obveze poduzeća prebiju dugovima države i državnih institucija.

– Tehnički je to složena operacija u koju bi bilo uključeno više desetaka tisuća tvrtki, ali razmišljamo o tome da provedemo kompenzaciju – kazao je Šuker uz opasku da se sada stanje s likvidnošću bitno popravilo.

– To je kao nebo i zemlja u odnosu na stanje otprije tri mjeseca – tvrdi. Najavio je i izmjene Zakona o trgovačkim društvima, kojim bi se zabranilo vlasnicima nelikvidnih tvrtki i članovima uprava da osnivaju nova poduzeća.

HZZO je počeo vraćati sredstva za isplatu bolovanja sa 93 dana. Država je pomogla javnim poduzećima i HBOR-u da dobiju kredite, ali ministar je ipak priznao da u Ini ima “nekih problema”, jer ih je pogodio nagli pad cijene benzina i formula po kojoj se mediteranske cijene prenose na potrošače. Tek na inzistiranje novinara dodao je kako Ina duguje državi “nekoliko stotina milijuna kuna”, što bi do lipnja trebalo biti riješeno. Koliko duguje ostalim vjerovnicima, nije rekao.

Šuker je bio neodređen i oko procesa usklađivanja PDV-a s europskim zakonodavstvom, o čemu idućih dana počinju pregovori s Bruxellesom. Poduzetnici su, naime, prosvjedovali što su igre na sreću, kladionice i banke oslobođene plaćanja PDV-a, na što je ministar kazao da će dio igara na sreću također ući u PDV.

Paralelno s pregovorima radi se i novi zakon o igrama na sreću, koji će definirati na koje će se lutrijske igre plaćati PDV. Iako EU ima trošarine na plin i energente, Šuker kaže da postoje velike šanse da se Hrvatska oslobodi obveze uvođenja trošarina na plin. S alkoholom je stanje drugačije. Iako država s najvećim trošarinama na alkokol, ministar nije siguran da će ići na njihovo smanjivanje jer ne bi htjeli poticati potrošnju alkoholnih pića.

Poduzetnici su dobili odbijenicu kad je u pitanju plaćanje PDV-a u trenutku realizacije jer bi to, kaže ministar, razorilo platni sustav države.