SLOVENCI ČEKAJU REFERENDUM

'Ako kažu 'ne' arbitraži, završit će u limbu!'

04.06.2010 u 11:04

Bionic
Reading

Slovenci u nedjelju izlaze na referendum na kojem će odlučivati o tome hoće li ići u postupak arbitraže s Hrvatskom kako bi se nakon 20 godina konačno utvrdila granica na moru. Dok se hrvatski političari boje komentirati da ne bi što pokvarili, politički analitičar Damir Grubiša ustvrdio je da je Hrvatska u svakom slučaju u povoljnoj situaciji

U Sloveniji se posljednjih tjedana vodi medijska bitka između zagovornika potvrđivanja arbitražnog sporazuma koji su dogovorili slovenski premijer Borut Pahor i hrvatska premijerka Jadranka Kosor te njegovih protivnika predvođenih Janezom Janšom koji smatra da bi potvrđivanje sporazuma na referendumu bilo slovenska kapitulacija.

Konfuzna prepucavanja oko arbitraže

Janez Janša smatra da je slovenski premijer Borut Pahor napravio ustupak premijerki Jadranki Kosor: 'Arbitražni sporazum nema pozitivnu bilancu, ne radi se o tome koliko njime možemo dobiti, nego o tome koliko njime možemo izgubiti', izjavio je Janša u TV sučeljavanju s Pahorom prošle nedjelje i dodao da bi Slovenija arbitražom mogla dobiti samo dio Savudrijske vale te da će ostati bez teritorijalnog izlaza na otvoreno more na što, tvrdi, Slovenija ima pravo od osamostaljenja.

S druge strane, piše se da će Hrvatska izgubiti 800 hektara zemlje uz rijeku Muru i da je Kosor popustila Pahoru i dala Sloveniji izlaz na otvoreno more. Ovo posljednje Kosor je nekoliko puta demantirala, iako je informacije u javnost iznio sam slovenski premijer Pahor.

Ono što su zastupnici u Hrvatskom saboru prihvatili potvrdom arbitražnog sporazuma je početak konkretnog rješavanja 20-godišnjeg graničnog pitanja u Savudrijskoj vali uz pomoć svjetskih stručnjaka za pravo mora, s time da bi svi procesni rokovi počeli teći tek od ulaska Hrvatske u Europsku uniju.

Rezultate lobiranja, prepucavanja i pucanja iz svih oružja saznat ćemo u nedjelju kada Slovenci izlaze na referendum i, za razliku od hrvatskih građana, sami biraju hoće li Slovenija ići u arbitražni spor s Hrvatskom.

Predsjednica Nacionalnog vijeća za praćenje pregovora s Europskom unijom Vesna Pusić na zamolbu da komentira trenutnu situaciju i pokuša procijeniti kakav će biti rezultat rekla je kratko: 'Ni u ludilu!', i objasnila da bi bilo kakva poruka iz Hrvatske sada samo mogla škoditi.

Glasnogovornik Ministarstva vanjskih poslova Mario Dragun pak kaže da bi arbitraža napokon riješila probleme: 'Držimo da arbitražni sporazum nudi rješenje 20-godišnjih problema naših odnosa i to je osnova da se riješe granična pitanja i najbolji kompromis.'

Politički analitičar Damir Grubiša očekuje da će se obistiniti prognoze slovenskih agencija za istraživanje javnog mnijenja: 'Mislim da će glasovi Slovenaca prevagnuti u korist potvrde referenduma, sad, hoće li to biti sa 51, 55 ili 58 posto, ne znam, ali mislim da je to realno očekivati. Slovenska vlada se angažirala i postoje naznake da bi mogao prevladati zdrav razum unatoč nacionalističkim minama Janeza Janše.'

U slučaju da Slovenci u nedjelju kažu 'ne' arbitražnom sporazumu, to bi Hrvatsku, kaže Grubiša, bacilo u vrlo povoljan položaj.

'Hrvatskoj bi tada bilo izbrisano sve negativno i postala bi good guy, i to vrlo good guy! Bila bi kooperativna, spremna na kompromis, a Slovenija bi se našla u limbu i bila bi odbačena kao zemlja koja se nije uspjela izvući iz populizma i balkanskog nacionalizma', rekao je Grubiša i zaključio da bi se Slovenija tada našla u diplomatskoj izolaciji te da bi izgubila kredibilitet na političkoj sceni.

Iako još nemamo stav Ureda predsjednika, podsjećamo da je prilikom potvrde arbitražnog sporazuma u Saboru krajem 2009. jedan od protivnika sporazuma bio, tada SDP-ov zastupnik, Ivo Josipović, dok su ostali SDP-ovci, uz brojne kritike, ipak dali glas za sporazum.