PORUKA IZ VUKOVARA

'Ako Josipović nudi zaštitu Manoliću, onda mora i Merčepu'

15.02.2011 u 16:31

Bionic
Reading

'Ako je i jedan sudionik ustanka u 'varšavskom getu' bio procesuiran nakon Drugog svjetskog rata, onda neka proganjaju i nas, jer – koja je razlika između sudionika tog ustanka i branitelja Vukovara', upitao je u utorak Branko Borković – Mladi Jastreb, jedan od zapovjednika vukovarske obrane u ratu '91.

Borković je u Vukovaru okupio zapovjednike postrojbi 204. vukovarske brigade i obrane Vukovara u Domovinskom ratu. Sa sastanka je poručeno kako se 'od državnih institucija očekuje rješavanje otvorenih pitanja vezanih uz obranu Vukovara' te je izraženo očekivanje da će se problemi hrvatskih i vukovarskih branitelja, odnosno 'istina o Vukovaru', uskoro naći na dnevnom redu sjednice Hrvatskog sabora.

'Ako predsjednik Josipović nudi zaštitu od sudskog postupka zbog zločina u Drugom svjetskom ratu Josipu Manoliću, onda je treba ponuditi i Merčepu Purdi i Mariću', ustvrdio je Borković, navodeći kako se 'slučajem Purda Srbija umiješala u unutarnje stvari Hrvatske'.

Po Borkovićevom mišljenju, 'za slučaj Purda krivi su svi nositelji državne vlasti od 18. studenoga 1991. godine i sloma obrane Vukovara do danas koji nisu dobro odradili posao za koji su bili plaćeni i dužni ga bili obavljati'.

'Branitelji Vukovara su odlučni i jedinstveni kao što su bili i 1991. Složni smo i da se načini revizija svih aboliranih slučajeva, posebice onih kod kojih postoji sumnja u počinjenje ratnog zločina kako bi se krivci za zločine, bez iznimke, kaznili', rekao je Branko Borković

Zapovjednici vukovarske obrane najavili su za 10. ožujka u Bogdanovcima obilježavanje 20. godišnjice organiziranja nenaoružanih odreda za obranu bivše vukovarske općine te izrazili nadu da će toj proslavi nazočiti i Tomislav Merčep. Upravo je Merčep i bio jedan od organizatora prvih obrambenih odreda na vukovarskom području '91. godine.