TUŽBA ZA GENOCID

'Ako izgubimo u Haagu sami ćemo si biti krivi'

03.03.2014 u 14:57

Bionic
Reading

Vukovarski gradonačelnik Željko Sabo poželio je danas uspjeh odvjetnicima koji zastupaju Hrvatsku u postupku pred Haškim sudom u kojemu se Hrvatska i Srbija međusobno tuže za genocid, izrazivši uvjerenje da Hrvatska ima dovoljno argumenata za dobiti taj spor, a u isto vjeruju i predstavnici braniteljskih udruga

'Želim našim odvjetnicima potpuni uspjeh i iskreno vjerujem da će Hrvatska pobijediti u tom sporu, a kada to kažem mislim da će kroz tu pobjedu pravda i istina o tome tko je bio žrtva, a tko agresor u ratu nametnutom Hrvatskoj 1991. godine izaći na vidjelo', izjavio je Sabo za Hinu, uoči današnjeg početka usmene rasprave pred Međunarodnim sudom pravde u Haagu.

Napominjući kako nije stručan ocjenjivati je li srbijanska agresija na Hrvatsku bila genocid ili ne, Sabo je naglasio da, kao i svaki Vukovarac koji je proživio ratne strahote, smatra da Hrvatska ima i više nego dovoljno argumenata da spor dobije.


'Strahote agresije koju je Vukovar proživio su tolike da ih je nemoguće ignorirati. Posljedice agresije su u Vukovaru itekako vidljive i dan danas. Iskreno vjerujem da će odvjetnici koji zastupaju Hrvatsku uspjeti u naumu da Hrvatska dobije spor', poručio je.

Početak sudske rasprave u Haagu komentirao je i predsjednik Hrvatskog društva logoraša srpskih koncentracijskih logora Danijel Rehak. 'Nisam vidio optužnice, ali mislim da bi bilo vrijeme da konačno skinemo sa sebe ljagu da smo loš narod i loša država izgrađena na genocidu, za što nas Srbi stalno optužuju. Sada je prilika da jednom za svagda dokažemo kako je Hrvatska izgrađena iz želje naroda za slobodom', istaknuo je.

Napomenuo je kako je u Vukovaru 1991. ubijeno i nestalo 5.000 ljudi, da su brojni hrvatski branitelji, među kojima i on, završili u logorima gdje su bili mučeni, zlostavljani i ubijani, 'a ispada da smo mi za sve krivi, a ne oni koji su zločine nad nama Vukovarcima počinili', kazao je Rehak.

Jedino se, dodao je, da u taj sudski postupak 'prste ne umiješa visoka politika', a kroz nju i interesi velikih država. Predsjednica Saveza udruga obitelji zatočenih i nestalih hrvatskih branitelja Ljiljana Alvir također smatra kako Hrvatska ima i više nego dovoljno argumenata da dobije spor sa Srbijom. No, rekla je, pitanje je samo koliko su pravnici koji zastupaju Hrvatsku uložili u pripremu cijelog postupka.

'Imate u Hrvatskoj cijeli niz malih mjesta čiji su stanovnici u agresiji svi pobijeni, od djece do starih. Arhivi i ladice su nam prepuni svjedočanstava o tim i drugim zločinima. Pitanje je samo je li kroz sve ove godine netko zavirio među ta svjedočanstva. Ako je, bit će dobro. Ako nije, sumnjam da ćemo polučiti uspjeh u Haagu, ali to će onda biti isključivo naša krivnja', zaključuje Ljiljana Alvir.

Najviše sudsko tijelo UN-a saslušat će u iduća četiri tjedna brojne dokaze u prilog genocidu i svjedoke etničkog čišćenja hrvatskog stanovništva, kao i argumente Beograda da je u 'Oluji' počinjen genocid nad hrvatskim Srbima.