PREGOVORI IDU TEŠKO

Državni tajnik tvrdi da Bandić predlaže hipoteku na nekretninu ako građani ne mogu sudjelovati u obnovi

14.05.2020 u 12:33

Bionic
Reading

Danas u 12 sati u javnu raspravu trebao je trebao ići Zakon o obnovi Zagreba. Međutim, navedeni zakon dana neće ići u javnu raspravu, budući da Grad Zagreb ima dodatne komentare i zahtjeve. Državni tajnik u Ministarstvu graditeljstva Željko Uhlir kazao je koji su to zahtjevi te kako je teško pregovarati s Gradom Zagrebom. 'U nekoliko smjerova idu prigovori iz Gradske uprave. Ima nekoliko elemenata na koji način Grad to pokušava riješiti na drugačiji način'

'To su vrlo sofisticirane primjedbe koje je Grad postavio, da se ostave alternativni načini planiranja u Zagrebu, ne specificirajući koji su to. Traže da se jače opterete stanovnici Grada Zagreba, u financijskom smislu. Ako nisu građani u mogućnosti sudjelovati u financijskoj obnovi, da se hipotekarno opterete njihove nekretnine', objasnio je Uhlir gostujući na N1.

"To su načelne primjedbe, nema specifikacija točnog mehanizma, ali očekuje se da Zakon takvo nešto predvidi", dodatno je objasnio Uhlir.

Kaže i kako je Grad ovih zahtjevom dosljedan sebi, budući da je gradonačelnik Milan Bandić već kazao da on nema namjeru obnavljati grad te kako je ovo samo pismena forma navedenog zahtjeva.

"Ne znam koliko bi to bilo hipotekarno opterećenje građana, ali pokušat ćemo razgovarati. Ništa ne košta da se još jednom nađemo s predstavnicima Grada da pokušamo naći rješenje", ističe Uhlir. Još se točno ne zna kako bi sve moglo izgledati, ali Uhlir smatra kako je to veliko financijsko opterećenje građana koji bi možebitno morali financijski pokriti i vanjsko uređenje zgrada i objekata.

"Primjedbe su načelne, koje se moraju dodatno razraditi", kaže Uhlir.