PUTOVANJA

Ako budem imala američko vjenčanje, neka bude u Dolini smrti!

10.02.2016 u 23:41

Bionic
Reading

Ukoliko vas put nanese u Kaliforniju, nikako ne propustite posjetiti dolinu iluzija, svjetlucavih fatamorgana, smrti i tajni prirode koje će vas ostaviti bez daha. Meni je osobno Death Valley nešto najljepše i najromantičnije što sam, do sada, vidjela u Americi.

Badwater Basin - najniža točka Sjeverne Amerike (86 m ispod morske razine)



Nakon divljeg Vegasa (za one koji nisu pročitali post, možete to napraviti na linku) zaputili smo se prema najvećem američkom nacionalnom parku nakon Aljaske - Death Valley-u. Dolina smrti smještena je u istočnoj Kaliforniji, u pustinji Mojave i ujedno slovi za najnižu, najsušu i najtopliju lokaciju u Sjevernoj Americi. Za vrijeme ljetnih dana termometar obično pokazuje oko 43 °C, osim 1913. kad je izmjereno rekordnih 57 °C. Od tada je viša temperatura zabilježena samo u libijskom dijelu Sahare 1936.: 57,7 °C.

To je zemlja ekstrema i zemlja rijetkih, suptilnih pustinjskih ljepota (23 endemične vrste koje ne rastu nigdje drugdje na svijetu), a najspektakularniji prizor je, kažu, 'sag od divljeg cvijeća' kojim dominira pustinjski zlatni suncokret, dug više od deset kilometara. Ovaj predivan prizor cvijeća naziva se 'cvatom tisućljeća' za kojeg se kaže da je rijedak događaj koji, možda, neće biti viđen za još sto godina, a događa se upravo ovih dana u Dolini smrti

photo: Super Bloom by www.newdeserttimes.com


Kruzajući lagano kroz mjesta Mrtvačev prolaz, Kanjon suhih kostiju, te Pogrebnu planinu imali smo osjećaj k'o da je vrijeme stalo negdje u 19. stoljeću kada su tragači zlatom na putu prema Kaliforniji ostali zatočeni u ovoj goloj i isušenoj dolini iz koje nije bilo vidljiva izlaza. Jedna je žena poslije napisala kako su se njeni dječaci držali hrabro iako su jedva mogli govoriti koliko su im jezici i usne bile suhe i natečene. Kada su napokon pronašli izlaz, jedan od njih je viknuo: 'Zbogom, Dolino smrti'. Uz izmišljen sunčani dan i ugodnih 18 celzijića kojim su nas viši autoriteti obdarili, zadnje što nam je bilo na pameti jest reći: 'Zbogom, Dolino smrti'. Daleko veći problem bio je odabrati savršen spot za sunset i dozu romantike. Ugledavši ove pustinjske dine, nedoumica je bila razriješena.

Mesquite Flat Sand Dunes
photo: Canon G1x / Canon Hrvatska



Kao što sam rekla za Vegas da ga je dovoljno vidjeti samo jednom, za Death Valley mislim da je se nikada ne bih mogla zasititi. U sljedećem travel postu vas vodim u Lone Pine, šarmantno mjestašce u jugoistočnoj Kaliforniji u čijoj se blizini snimilo više western i SF filmova negoli ima stanovnika, a ima ih 2,035.

Stay tuned!

Nirvanin video za Heart Shaped Box kao da je snimljen usred Death Valley-ja u vrijeme Super Bloom-a