zahvalio svima

Slovenci ponudili pomoć, Plenković: Ako nam bude trebala, tražit ćemo

17.07.2017 u 21:21

Bionic
Reading

Premijer Andrej Plenković izjavio je u ponedjeljak navečer da se čini sve što je moguće da bi se spriječili veći razmjeri štete izazvani požarima u Dalmaciji, zahvalio svima koji gase požare te najavio da ćemo, ako bude potrebno i ako tako procijene naše službe, iskoristiti mehanizme civilne zaštite i obrane od požara na europskoj razini. Pomoć je prva ponudila slovenska vlada, podsjetivši da ju njihovi hrvatski kolege prvo trebaju zatražiti

U intervjuu što ga je dao Hrvatskoj radioteleviziji u povodu godine dana otkako obnaša dužnost predsjednika Hrvatske demokratske zajednice (HDZ), a objavljen je u Središnjem dnevniku HRT-a, Plenković je izvijestio da je u stalnom kontaktu s ministrom obrane Damirom Krstičevićem i ministrom unutarnjih poslova Davorom Božinovićem koji, s članovima Državne uprave za zaštitu i spašavanje, od ponedjeljka poslijepodne u Dalmaciji obilaze mjesta zaista katastrofalnih požara koji su zahvatili velika područja i prijete naseljenim mjestima.

Dodao je kako je ministar Krstičević u raketnoj bazi u Žrnovnici.

'Činimo sve, uz veliku zahvalnost vatrogascima i svima koji pomažu te pripadnicima Hrvatske vojske koji su se uključili', istaknuo je premijer. Dodao je kako se nastoje spriječiti veći razmjeri štete te je zahvalio pilotima kanadera koji lete u svakom trenutku kada im to dopuste vremenski uvjeti.

'Ako se požari nastave, ako bude potrebno i ako tako procijene naše službe, naravno da ćemo iskoristiti kvalitetne odnose koje imamo s drugim zemljama te mehanizme civilne zaštite i obrane od požara na europskoj razini kako bi nam eventualno pritekle u pomoć druge zemlje, kao što i mi znamo često pomoći drugima', rekao je Plenković.   

U međuvremenu, pomoć je putem Twittera ponudila slovenska vlada, podsjetivši da ju njihovi hrvatski kolege prvo trebaju zatražiti.