KAZNENE PRIJAVE

Akcija mladih traži trenutnu i neopozivu ostavku direktorice 'Rijeka 2020' Emine Višnić

28.05.2020 u 16:13

Bionic
Reading

Stranka Akcija mladih u četvrtak je zatražila trenutnu i neopozivu ostavku Emine Višnić, direktorice tvrtke 'Rijeka 2020' koja provodi projekt EPK, zbog kaznenih prijava protiv članova povjerenstva tvrtke, ocjenivši da se s riječkom kulturom već dugo događaju negativne stvari.

Primorsko-goranska-policija je u srijedu podnijela kaznene prijave zbog gospodarskog kriminala protiv šestero hrvatskih državljana, osumnjičenih za nezakonito pogodovanje, jer su lani u postupku javne nabave kao najpovoljnijeg ponuditelja izabrali tvrtku sa sjedištem u stranoj državi iako nije ispunjavala uvjete.

Policija ne navodi identitet osumnjičenih, a prema medijskim navodima riječ je o članovima stručnog povjerenstva tvrtke "'Rijeka 2020', koja provodi projekt 'Rijeka - Europska prijestolnica kulture (EPK) 2020'.

Portal Telegram je iz pouzdanih izvora doznao kako se kaznena prijava odnosi na natječaj za najam pozornice s krovom i audiovizualne opreme za program službenog otvorenja 'Rijeka - EPK'. Taj je posao bio vrijedan 1,5 milijuna kuna bez PDV-a. Povjerenstvo je odabralo tvrtku Studio Berar rental iz Novog Sada i njihovu je ponudu direktorici tvrtke "Rijeka 2020" Emini Višnić predstavilo kao najpovoljniju. No poslije se ispostavilo da tvrtka iz Novog Sada nije priložila potvrdu da nema poreznih dugova u Hrvatskoj, objavio je jučer Telegram.

Bojan Kurelić iz Akcije mladih izjavio je danas na konferenciji za novinare uoči sjednice Županijske skupštine, čiji je vijećnik, da iz te stranke traže trenutačnu i neopozivu ostavku direktorice 'Rijeka 2020' Emine Višnić. Traže i istragu o tome je li bilo pritisaka na članove stručnog povjerenstva tvrtke Rijeka 2020, da se u postupku javne nabave pozornice i audiovizualne opreme za otvorenje EPK odabere upravo određena tvrtka.

"Podizanje kaznene prijave protiv članova povjerenstva za javnu nabavu u tvrtki Rijeka 2020 žalostan je kraj priče oko EPK", ocijenio je Kurelić.

Naglasio je da se već dugo događaju određene negativne stvari u riječkoj kulturi i da se "netko očigledno jako dobro zeza s javnim novcem".

"Podsjetit ću samo da je HNK Ivana pl. Zajca jedina ustanova u Hrvatskoj koja je ikada dobila negativni nalaz državne revizije, a na temelju tog nalaza imamo i kaznenu prijavu i proces protiv bivše intendantice", dodao je.

Kurelić je podsjetio kako iz Akcije mladih od prvoga dana govore da projekt EPK 2020 ide u krivom smjeru, i da zato ne žele da sve stane na članovima povjerenstva.

"Ne želimo da stvar stane na članovima povjerenstva, jer smatramo da to nije bila njihova odgovornost. Pretpostavljamo da su ih određene strukture ili nadređeni instruirali tko bi trebao dobiti na tom natječaju. Ako se nešto takvo zaista dogodilo, a to će, vjerujemo, pokazati istraga, osim ostavke direktorice Rijeke 2020 Emine Višnić, koju tražimo odmah i sada, tražimo i ostavke pročelnika za kulturu Ivana Šarara i gradonačelnika Vojka Obersnela," rekao je Kurelić

Naglašava da su sumnje iz Akcije mladih potkrijepljene time što su se određene stvari događale na isti način i prije, ali ovoga puta, budući se radilo o međunarodnom natječaju, na nepravilnosti je upozorila tvrtka koja nije dobila na natječaju pa zbog toga danas imamo kaznene prijave.

Riječki gradski vijećnik Akcije mladih, Vedran Vivoda, je dodao kako je Obersnel jučer rekao da Grad Rijeka vodi jednu od najkvalitetnijih javnih nabava u Hrvatskoj, unatoč svim nepravilnostima i lošim pripremama javnih nabava, koje su se prije događale.

Vivora je ironično zaključio da je 'ovo samo kruna te kvalitete javnih nabava, kako to Grad Rijeka radi'.

Vezano za podizanje kaznenih prijava policije protiv šestero članova stručnog povjerenstva tvrtke 'Rijeka 2020', iz gradske uprave Rijeke su se očitovali da nemaju službenih informacija o postupku.

Direktorica Emina Višnić je, pak, izjavila da je policija u veljači zatražila dokumentaciju u vezi s natječajem za nabavu pozornice i audiovizualne opreme za otvorenje EPK, te da u tvrtki ne znaju na čemu bi se kaznena prijava uopće mogla temeljiti.