rijeka

Akcija mladih: Očekuje se povećanje cijene odvoza otpada kućanstvima za 80 posto

09.07.2020 u 13:36

Bionic
Reading

Akcija mladih ocijenila je u četvrtak na konferenciji za novinstvo u Rijeci da je očekivano povećanje cijene odvoza otpada kućanstvima u Rijeci i okolici za 80 posto na jesen posljedica inzistiranja na zastarjelome i neučinkovitom sustavu obrade otpada

U Županijskom centru za gospodarenje otpadom Marišćini otpad se zbrinjava MBO postrojenjem koje uopće ne može tako raditi te građani moraju plaćati cijenu nesposobnosti i nestručnosti odgovornih, rekao je Bojan Kurelić.

Ustvrdio je da tvrtka Ekoplus, koja upravlja Marišćinom, od 1. listopada podiže cijenu svojih usluga, tako da će zbrinjavanje miješanoga komunalnog otpada porasti za 250 posto, a inertnoga proizvodnog i ostalog neopasnog otpada čak 850 posto. Očekuje se, rekao je Kurelić, da će komunalna društva, korisnici tog centra, posljedično podići cijene usluga građanima do 80 posto.

'Odgovornost je na svima iz vertikale, od Vlade i nadležnog ministarstva, koji inzistiraju i dalje na primjeni ovog sustava, preko županijskih, općinskih i gradskih vijeća, do jedinica lokalnih samouprava i njihovih komunalnih društava koji godinama ne čine ništa', istaknuo je.

Kurelić vidi rješenje u učinkovitom uvođenju primarne selekcije otpada, koja bi smanjila količinu miješanog otpada i negativan utjecaj Marišćine na okoliš.

Smatra da je velika odgovornost na Primorsko-goranskoj županiji, koja je nositelj projekta Marišćine, a i župan je, kako je rekao, kadrovirao na svim razinama u Županijskom centru za gospodarenje otpadom Marišćini. S druge strane, za velike količine nerazvrstanog otpada odgovoran je najveći korisnik - komunalno društvo Čistoća i njegova nesposobnost da uvede bilo kakav sustav primarne selekcije otpada, ocijenio je Kurelić.

Akcija mladih je istaknula da je to posljednji pristojni apel svim institucijama i komunalnim društvima da hitno pokrenu sustav odvojenog i individualnog prikupljanja otpada, a u protivnom najavljuju akcije građanskog neposluha prema odgovornim institucijama i pojedincima.