#nosicrveno

Akcija 'Dan crvenih haljina' o podizanju svijesti moždanog udara kod žena održat će se 7. veljače

10.01.2020 u 10:35

Bionic
Reading

Zdravstveno-edukativna akcija 'Dan crvenih haljina' s ciljem podizanja svijesti o specifičnostima moždanog udara u žena, skretanja pažnje na pogubne posljedice zanemarivanja simptoma i na potrebu promjena načina života održat će se drugu godinu zaredom. Na društvenim mrežama akciju će obilježavati hashtag #nosicrveno koji poziva sve da 7. veljače odjenu nešto crveno i na taj način pruže podršku

'Pokrenuli smo prošle godine 'Dan crvenih haljina' kao akciju koja promiče borbu žena o preuzimanju brige o vlastitom zdravlju budući da se većina moždanih udara može prevenirati zdravim stilom života, prepoznavanjem prisutnih čimbenika rizika, te njihovim liječenjem. Usprkos preventivnim akcijama koje su do sada poduzimane i dalje se zamjećuje lošiji ishod moždanog udara u žena. Svake godine moždani udar ubije dvostruko više žena nego karcinom dojke pa je iznimno važno biti svjestan čimbenika rizika te poduzeti odgovarajuće mjere koje smanjuju šanse za nastanak moždanog udara', objašnjava predsjednica organizacijskog odbora prof. dr. sc. Arijana Lovrenčić-Huzjan.

U susret 'Danu crvenih haljina' organizirat će se javni nastupi stručnjaka, a 5. veljače na zagrebačkom Cvjetnom trgu građani će moći razgovarati s liječnicima, provjeriti vlastiti rizik za razvoj moždanog udara kao i obaviti neurološki pregled.

Svečano obilježavanje akcije održat će se 7. veljače u Maloj dvorani Vatroslava Lisinskog kada će zvijezde večeri biti žene koje su preživjele moždani udar i koje će na prigodnoj reviji nositi crvene kreacije hrvatskih dizajnera. Detalji o 'Danu crvenih haljina' mogu se pratiti na stranicama Hrvatskog neurološkog društva https://neuro-hr.org/ i na Facebook stranici www.facebook.com/Dan-crvenih-haljina.