UZ MALI UVJET

Ahtisaari spreman posredovati u sporu

02.02.2009 u 12:38

Bionic
Reading

Bivši finski predsjednik i nobelovac Maarti Ahtisaari još nije prihvatio ulogu posrednika u rješavanju spora između Hrvatske i Slovenije, ali je izrazio 'načelnu spremnost', navode izvori bliski Ahtisaariju

Ahtisaari je poručio da će se uključiti u rješavanje spora Hrvatske i Slovenije samo ako se obje države unaprijed obvežu da će na kraju procesa prihvatiti rad i preporuke njegova tima.

Isti izvori navode da bi posredovanje moglo uzeti u obzir ne samo pravne, već i političke argumente, no pritom ističu i to da Ahtisaari ne bi prihvatio ništa što nije u skladu s pravnom argumentacijom.

'Poznato je da se Ahtisaari u radu uvijek konzultira s mnoštvom pravnih stručnjaka. Može se reći da će kombinirati pravne i političke argumente, jer je riječ o političkom pitanju nastalom zbog nedostatka rješenja za jedan pravni problem', rekao je visoki diplomat države članice EU.

Izvor koji je često surađivao s iskusnim finskim diplomatom rekao je da bi Ahtisaarijev prijedlog za rješenje bio kompromis i da nijedna strana ne bi dobila sve.

Ljubljana je blokirala otvaranje sedam poglavlja u pregovorima o pristupanju Zagreba EU zbog nesuglasica o razgraničenju.