TV GOVOR O SANKCIJAMA

Ahmadinedžad zapadnim čelnicima: Istrunut ćete!

11.03.2012 u 17:22

Bionic
Reading

Iranski predsjednik Mahmud Ahmadinedžad u nedjelju je izjavio kako Zapad treba prestati s nastojanjima da zastraši Irance te da se njegov narod ne obazire previše na sankcije uvedene Teheranu zbog nuklearnog programa

'Bog mi je svjedok da se iranski narod ne obazire na vaše bombe, ratne brodova i zrakoplove', rekao je Ahmadinedžad u govoru koji je prenosila televizija te je dodao da te sankcije imaju samo psihološki efekt.

Iranski predsjednik je kazao kako SAD i njihovi europski saveznici trebaju 'pristojno razgovarati' i priznati prava drugih naroda, da trebaju surađivati te 'ne trebaju pokazivati zube, oružje i bombe'. 'Tvrde da su na stolu sve opcije. Mogu ondje i istrunuti. I vi ćete sami istrunuti', kazao je Ahmadinedžad.

Iranski predsjednik ovo je izjavio u trenutku kad se pet stalnih članica UN-ova Vijeća sigurnosti i Njemačka spremaju ponovno pokrenuti pitanje nuklearnih aktivnosti Teherana. SAD je više puta ponovio da su sve opcije na stolu, aludirajući na mogućnost vojnih udara protiv iranskih nuklearnih postrojenja, no američki predsjednik Barack Obama je izjavio da još uvijek ima prostora za diplomatske napore.

Iranski vrhovni poglavar ajatolah Ali Hamenei pozdravio je Obamine riječi, no odlučnost Washingtona da nastavi sa sankcijama nazvao je iluzornom. Zapadne zemlje strahuju da je cilj iranskog nuklearnog programa izgradnja nuklearnog oružja, a Iran tvrdi da program ima isključivo mirnodopsku namjenu.